NRK Meny
Normal

Cruiseselskapet stoler på at snuhavna kommer

På tross av usikkerheten om det blir snuhavn i Porsanger eller ikke, stoler den spanske turoperatøren på at snuhavnselskapet skal finne en løsning.

Pullmantur

På nettsiden til reiseoperatøren Pullmantur er Nordkapp-turene godt synlige og fortsatt til salgs.

Foto: Skjermdump

Mandag og tirsdag skal Porsanger kommune og det kommunale snuhavnselskapet North Cape Turnaroundport ha møter for å skaffe penger til å berge snuhavnsselskapet.

6. juni ventes det første cruiseskipet inn til Hamnbukt utenfor Lakselv, men fortsatt mangler det ti millioner kroner for å få utløst den spesialbygde landgangen som må på plass for at turistene skal komme seg fra skipet og inn til land.

Dett haster med å få pengene på plass, og Porsanger kommune har vært inne på tanken om å selge rådhuset i Lakselv som en løsningen. Snuhavnselskapet North Cape Turnaroundport har dessuten vært på vei til skifteretten etter at kommunen ikke fikk ta opp et lån på ti millioner kroner.

Avlyser ikke

På tross av usikkerhet ønsker ikke den spanske reiseoperatøren Pullmantur å avlyse turene. Til NRK sier administrerende direktør Andreas Storl i European Cruise Service at de håper at selskapet skal finne en løsning.

Mandag har ordfører Knut Roger Hansen (H) innkalt til et ekstraordinært formannskapsmøte, mens tirsdag er det møte i snuhavnselskapet.

Lufthavna er klar

I likhet med reiseoperatøren Pullmantur, forbereder også Lakselv lufthavn seg på at alt går i orden. Ifølge lufthavnsjef Steinar Solheim er Avinor klar for å ta imot nordkappturistene, som skal flys inn til Lakselv, før de deretter tar cruiseskipet videre sørover langs Norskekysten.

– Vi har jobbet med denne saken i snart et år. Vi er klare til å ta imot flyene, og vi har det utstyret vi trenger for å kunne gjøre jobben, sier han.

– Vi har hatt møter med toll og politi, og de har fått oppdatert informasjon om hvilke fly som kommer, når de kommer og hvor de kommer fra.

Viktig for fylket

Solheim anser sommerens operasjoner som viktige for Lakselv lufthavn

– Dette er et viktig prøveprosjekt. Lykkes vi, har vi håp og tro på at det vil gi ringvirkninger for hele fylket, sier han.

Snuhavn i Porsanger

Landgangen er avgjørende for å få til cruisetrafikk i Lakselv.

Foto: Pressebilde / Northcape Turnaround Port