Bygdenød i naturperle: – Det eneste som betyr noe for oss, er et fiskemottak

Rett før fiskemottaket ble lagt ned, flyttet en familie fra Austevoll på Vestlandet til denne naturskjønne bygda i Finnmark for å leve av fisken. Men nå vurderer de å flytte hjem.

Bergsfjord i Finnmark

Ifølge befolkningen i Bergsfjord har 50 innbyggere flyttet bort bare de siste tre årene. Ifølge SSB bor det nå 104 personer i bygda.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Beboer i Bergsfjord

Tone Solbakken fra Austevold i Hordaland bor i Bergsfjord.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

For en friluftsentusiast er Bergsfjord et paradis, men for mange fiskere er bygda kun et sted som en gang var.

For tre år siden bodde det 130 personer i Bergsfjord i Loppa kommune i Finnmark. Ifølge statistisk sentralbyrå bor det nå 104 personer i bygda, men på folkemunne hevdes det at det kun bor 80 der.

Flyttet fra Vestlandet

Med ektemannen og sin voksne sønn flyttet Tone Solbakken fra Vestlandet til lille Bergsfjord for omtrent tre år siden. Selv ble hun pensjonist, mens mannen og sønnen fisket.

Den gang så ting lovende ut:

– I Bergsfjord var det fiskemottak og store naust vi kunne kjøpe oss inn i. Det var hus vi kunne få kjøpt. Det var alt de trengte som fiskere, så jeg sa «ok, vi slår til», sier hun.

Men ikke lenge etter skjedde det noe som familien ikke hadde ventet. Fiskemottaket ble lagt ned, og befolkningen fryktet at det nå var slutt for den lille bygda.

– Da fikk vi langt å gå, til Hasvik eller Breivikbotn for å levere fisken. Det ble tungvint. Så jeg tror vi kommer til å ta flytting tilbake til Austevold, mens sønnen vurderer å flytte lengre nord i Finnmark, sier Solbakken.

Møtte stortingsmann

Lundteigen i Øksfjord

Per Olaf Lundteigen (Sp) i Øksfjord, Loppa kommune i Finnmark, en time etter besøket i Bergsfjord.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Mandag møtte Solbakken stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp), da han besøkte bygda.

– Bergsfjord er et helhetssamfunn med det som trengs for å ha et godt liv under forutsetning av at du har et fiskemottak. Da fiskemottaket ble borte, hadde det store, negative konsekvenser, sier Lundteigen.

Det er ikke bare fra Bergsfjord folk flytter. Lundteigen forteller at han ville lære. Om Loppa, en kommune vakker som et postkort, men likevel er befolkningen siden 90-tallet halvert. I dag bor det under 1000 mennesker i Loppa.

– Første bud, for Bergsfjord, må være å få mottaket opp igjen, for mulighetene i fisket er store, sier Lundteigen.

– Samstemte

Bygdenød og fraflytting i Bergsfjord

Tone Halvorsen møtte mandag stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Til høyre) i Bergsfjord. Til venstre, Geir Iversen i Finnmark Senterparti.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Lundteigen sier at han i Loppa ser mange flinke folk som ser store muligheter, men Geir Iversen, leder av Finnmark senterparti, mener Lundteigen har opplevd mer enn bare det:

– Lundteigen lærer hvor galt det kan gå når man forvalter fiskeressursene feil, sier han, og sikter til den liberale fiskeripolitikken til flere regjeringer siden 90-tallet.

Tone Solbakken sier at hun er redd for at det i fremtiden kun går én vei med Bergsfjord-samfunnet: nedover.

– Alle i bergsfjord er samstemte om at det eneste som betyr noe, er et fiskemottak, sier hun.