Bygdas innbyggertall øker med 50 prosent når asylmottaket er fullt

Denne uken fylles asylmottaket i Børselv opp med 57 nye asylsøkere, til totalt 100. Innbyggere i bygda mener at asylvedtaket ble gjort over hodet på dem.

Børselv oppvekstsenter

Den gamle skolen i Børselv huser nå 100 asylsøkere.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg kan bare svare for meg selv, og jeg er ikke motstander av å ta imot flyktninger. Men det må være håndterbart, sier Sølvi Johansen i Børselv.

Nedlagt skole ble asylmottak

Rundt 200 personer bor i Børselv i Porsanger kommune i Finnmark. I et møte i høst informerte Porsanger boligstiftelse at den gamle skolen i Børselv skulle bli et permanent asylmottak for 100 personer.

Vedtaket var allerede gjort, og Johansen føler at bygdefolket ikke har hatt noe de skulle hatt sagt.

– Det er mange som mener at dette er skjedd over hode på oss, sier Johansen.

Fullt opp denne uken

I forrige uke flyttet 41 asylsøkere inn. Tirsdag før jul kommer ytterligere 57, opplyser fungerende daglig leder ved mottaket i Børselv, Kristin Ericsson.

– Det blir mer liv i bygda, sier Ericsson.

Men noen mener at kanskje at den kan bli for mye liv i bygda.

Laster kart, vennligst vent...

Rundt 200 personer bor i Børselv i Porsanger kommune i Finnmark.

Det er Porsanger boligstiftelse som leier ut lokalene som brukes til asylmottak. Rudi Larsen, daglig leder, forstår at enkelte i Børselv kan føle uro, men mener at de har sitt på det rene.

– Forespørselen om asylmottak i Børselv kom sent i høst. Da drøftet vi dette med styret og fikk det behandlet der. Straks vi visste at dette kom til å bli en realitet, kalte vi inn til et bygdemøte. Jeg forstår at folk føler seg lite informert på forhånd, og at dette kom raskt på, men det gjorde det for meg også, sier Larsen.

Kapasitetsproblemer med opplæring

Aina Borch (Ap)

Aina Borch, ordfører Porsanger.

Foto: Piera Balto / NRK

Det er Porsanger kommune som eier Porsanger boligstiftelse. Ordfører i Porsanger Aina Borch fra Arbeiderpartiet erkjenner at kommunen står overfor praktiske utfordringer.

– Per i dag har vi ikke skole for barna i Børselv. Vi må derfor frakte dem inn til Lakselv fram til vi har en skole på plass i Børselv. Når det gjelder voksenopplæringen i Lakselv har vi kapasitetsproblemer, men vi jobber for å løse dette, sier Borch.

Ordføreren legger til at planen er at norskopplæringen vil foregå på skolen i Børselv inntil videre.