Hopp til innhold

Bygd isolert av ras: – For fastboende er det allerede kritisk

Bygda Lille Lerresfjord kan bli månedsvis uten vei etter raset tidligere i uka. Vegard Nilsen mener det allerede er blitt kritisk for lokalbefolkningen.

Steinras i Lerresfjord

Vegard Nilsen og dattera må ta båten fatt for å hente mer drivstoff til båter og biler i bygda.

Foto: André Bendixen/NRK

– Det er ingen som hadde planlagt at vi skulle miste veiforbindelsen. Butikk er kjempeviktig, og dit kommer vi oss ikke, sier Vegard Nilsen.

Han jobber ved oppdrettsanlegget til Cermaq i Lille Lerresfjord, bygda som ble isolert etter steinraset over fylkesvei 19 tirsdag denne uka. Men Nilsen er helt alene på jobb. Kollegene hans kommer seg ikke forbi raset fra andre siden.

– Det er umulig å få folk hit. Utstyret får lov til å forfalle. Vi sliter med å reparere siden vi ikke har folk på jobb, sier Nilsen.

– Hvor lenge kan man være uten veiforbindelse før det blir kritisk?

– I jobbsammenheng, til dieselen tar slutt. Da har vi et kjempeproblem. For fastboende er det allerede kritisk, svarer Nilsen.

Ras Lerresfjord
Foto: André Bendixen/NRK

Ny rapport torsdag

Raset mellom Linnes og Maribukt øst i Altafjorden kommer trolig til å stenge veien til Lille Lerresfjord i flere uker. Foreløpig er det altfor farlig å starte oppryddingsarbeidet.

Steinras i Lerresfjord

Unni Nilsen.

Foto: André Bendixen/NRK

Torsdag kommer en rapport fra en geolog som har vært på befaring i området, men allerede er det konkludert med at det fortsatt henger mye løs og farlig stein i fjellsiden. Statens vegvesen oppfordrer folk på det sterkeste til å holde avstand til rasområdet.

Unni Nilsen har opplevd ras på samme veistrekning tidligere.

– Det blir nok ikke den siste heller. Man blir frustrert, sier hun.

– Jeg føler meg innestengt, rett og slett. Jeg kommer meg ikke bort. Vi er isolert, hele bygda. Vi får ikke post, og skal vi handle må vi med båt, fortsetter hun.

Ble sperret inne

Arne Hestvik

Arne Hestvik.

Foto: André Bendixen/NRK

Cirka 20 personer er bosatt i Lille Lerresfjord. I tillegg er det mange som har hytter og fritidsboliger i området. Arne Hestvik fra Alta var tilfeldigvis på hytta da raset gikk. Dermed er både han og bilen innesperret.

– Jeg kom ut hit dagen før og skulle dra hjem på torsdag. Jeg drar fortsatt, men det blir uten bil. Siden jeg ikke har bruk for bil i jobb er det ikke noe katastrofe for meg, sier pensjonisten.

Som en nødløsning er skyssbåten «Rogerskyss» satt inn med daglig anløp i Lille Lerresfjord.

Setter inn daglige anløp

Da det gikk et tilsvarende ras på samme sted for ti år siden tok det åtte måneder før veien ble åpnet igjen. Den gangen ble det satt inn midlertidig fergeanløp i Lille Lerresfjord. I Finnmark fylkeskommune jobbes det nå med transportløsninger.

– Det er foreløpig satt opp daglig persontransport morgen og kveld, og etter hvert settes det opp ferge for å få ut biler i Lerresfjord, sier leder i hovedutvalget for kultur og samferdsel, Geir Ove Bakken (Ap).

Hva som skjer videre avklares ifølge Bakken i dialog med og etter ønsker fra Alta kommune og folk i området.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark