NRK Meny
Normal

Bruker flere hundre timer på eldgamle snøskutere

ALTA (NRK): Eksoslukt, nostalgi og retro skuterdresser. I helgen møttes flere veteranskuterentusiaster for å vise frem og sammenligne sine klenodier.

Erlend og Anne Grethe Lillemo

Erlend og Anne Grethe Lillemo.

Foto: Sara Beate Eira

Finnmark er skuterfylket nummer en i Norge, og topper statistikken over antall snøskutere. Av de rundt 77 000 snøskuterne som er i Norge er 18 500 i Finnmark.

Jens Arvid Sivertsen

Jens Arvid Sivertsen med sin Artic Cat 65-modell. – Den er langt ifra god å kjøre, sier han.

Foto: Sara Beate Eira

Men ikke alle er opptatt av å ha den nyeste modellen. I helgen var om lag 40 veteranskutere stilt opp utenfor Alta på veteranskutertreff i Langfjordbotn. Jens Arvid Sivertsen hadde med seg to veteraner til treffet. En av dem var en skuter fra 60-tallet.

– Det er en Arctic Cat 65-modell 170 D, med åtte hester firetaktsmotor som er bakmontert. Så det er en veldig sjelden utgave, sier han.

Matchende skuterdresser

Erlend Lillemoen og kona Anne Grethe hadde møtt opp på treffet i matchende tidsriktige skuterdresser. De har også snøskuter av nyere modell, men synes det er noe eget med de gamle. Erlend bruker mye tid i garasjen på veteranene sine.

– Jeg har brukt mange hundre timer på disse. Det er ikke så viktig men det er veldig artig, sier Erlend.

Kona Anne Grethe erkjenner at mannen bruker mange timer i garasjen.

– Men når man ser resultatet så er det jo bra. Jeg har jo sett hvordan de ser ut når han har hentet disse skuterne, sier hun.

To veteraner

To av veteranene utstilt på treffet i Langfjordbotn.

Foto: Sara Beate Eira

– Det er nostalgi

For noen var veterantreffet en skikkelig nostalgitripp. Yngvar Heitmann sitter på en eldgammel Yamaha. For han er treffet en reise tilbake til ungdomstiden.

– Dette var min første skuter. Jeg har planer om å kjøpe den tilbake. Jeg hadde skuteren når den var ny i 1979. Den gang var dette det største som fantes. Jeg har jo en ny skuter, men den har ikke samme sjarmen. Det er nostalgi. Man føler seg som man er tjue år igjen, sier han.