NRK Meny
Normal

Bråk om nytt flyktningmottak i Vadsø

Foreldre og ansatte ved Lomakka Barnehage i Vadsø er bekymret for å få et transittmottak rett ved siden av en stor barnehage.

Melkevarden skole

Den er i den nedlagte Melkevarden skole de private aktørene nå vurderer å gjøre i stand til et transittmottak.

Foto: Ole-Marius Aune Sandmo / NRK

Vadsø kommune vurderer å selge Melkevarden skole til private aktører som vil lage transittmottak for flyktninger.

Nå har foreldre og ansatte ved barnehagen like ved uttrykt sin bekymring på sosiale medier, noe som har skapt stor diskusjon.

– Vi er glad for at vi har truffet så mange, og vi har bred støtte i hele byen på at dette kanskje ikke er helt rette stedet å plassere et transittmottak, sier AU-leder for Lomakka Barnehage i Vadsø, Caroline Pedersen.

– Det må da finnes et bedre sted?

Arbeidsutvalget i barnehagen la ut et innlegg på en åpen facebookside, der de forteller om foreldre og ansattes bekymringer.

Kirkenes

Fjellhallen i Kirkenes fungerer som transittmottak for de mange migranter og flyktninger som kommer over grensa fra Russland, i tillegg til flere hotell i byen. Her er det derimot så fullt, at Sør-Varanger kommune har bedt andre om å avhjelpe situasjonen. Nå åpnes det et nytt mottak i Kirkenes, samt at Hammerfest tok imot 144 flyktninger på kort varsel denne uka.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det er ikke det at vi er imot et transittmottak, men vi tenker at det må finnes et bedre egnet sted i Vadsø enn akkurat like ved siden av en stor barnehage, sier Pedersen.

Vadsø kommune har allerede Oscarsgata Mottak som fungerer godt. Det som bekymrer er et transittmottak midt i et boligområde, og med en barnehage som nabo.

– Det å ha et transittmottak er ikke det samme som å ha et asylmottak. Da er de der i syv dager før de drar videre, og jeg tenker på at disse små barna trenger en viss stabilitet.

Forstår engasjementet

Den nyvalgte ordføreren i Vadsø kommune har fått med seg innlegget og diskusjonen som har foregått på sosiale medier.

– Her er engasjement, og det kan man jo skjønne. Det er en alvorlig sak for et lite samfunn, sier Hans-Jacob Bønå.

Hans-Jacob Bønå, da formannskapet i Vadsø avgjorde hvordan søppeldunken skal stå.

Nyvalgt ordfører i Vadsø kommune, Hans-Jacob Bønå forstår bekymringa til ansatte og foreldre ved Lomakka Barnehage.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Ordføreren forstår frykten både de ansatte og foreldrene har i forhold til saken.

– Vi har jo sett tidligere i uka en barnehage som ble evakuert sørpå i forbindelse med at man hadde etablert et transittmottak i umiddelbar nærhet, sier Bønå.

Dersom Melkevarden skole, som nå er lagt ned, skal selges og brukes som transittmottak, må det godkjennes av kommunestyret.

Det betyr at det ikke blir noen avgjørelse før november.

– Vi må ha takhøyde

I ukene framover skal det nye kommunestyret i Vadsø bestemme hvordan kommunen skal håndtere flyktningsituasjonen.

– Der er sikkert noe både for og imot, så det er bra at det er debatt og at folk er engasjerte. Når vi kommer tre uker frem i tid så har vi mye bedre beslutningsgrunnlag enn det vi har i dag, for i dag kjenner vi egentlig ikke så godt til problemstillingene, sier den ferske ordføreren.

Bønå setter pris på engasjementet, og mener det er viktig at innbyggerne tørr å si hva de mener om den vanskelige flyktningsituasjonen.

– Vi må komme forbi at vi stigmatiserer meninger som å være nærmest rasistisk fordi de kanskje ikke er det man måtte mene selv. Jeg tror vi må ha litt takhøyde i en slik debatt.