Bor under rasstedet: – Vi pakket og dro med det samme

Raset som gikk i Havøysund på lørdag kunne truffet flere hus på nedsiden av veien. Nå håper innbyggerne at fjellet sikres skikkelig.

Celine Johnsen

Celine Johnsen bor like under veien der raset gikk lørdag. Hun og kjæresten måtte evakuere med det samme, og håper nå fjellet blir sikret godt.

Foto: Allan Klo / NRK

I dag har Statens vegvesen vært på befaring i Havøysund der et steinras blokkerer riksvei 889 inn til bygda.

Raset som kom ned på lørdag kunne truffet flere hus på nedsiden av veien, men et stålnett fanget opp raset og avverget sannsynligvis en tragedie.

– Vi har tenkt før at det kan skje ras, for fjellet er så høyt, sier Celine Johnsen som bor like under veien der raset gikk.

Steinras i Havøysund

Raset dekker hele kjørebanen på veien overfor huset til Celine Johnsen og kjæresten. Området er sperret av til det er gjort en faglig vurdering av stedet.

Foto: Allan Klo/NRK

Pakket og dro

Det var en vanlig helg hjemme i Havøysund for Celine Johnsen og kjæresten, fram til raset gikk.

– Kjæresten min ringte til foreldrene sine for at vi skulle bli hentet med bil, så da pakket vi og dro med det samme, sier Celine.

– Var dere redde?

– Jeg var ikke så redd, men jeg har aldri opplevd dette før.

Vegvesenet starter i dag arbeidet med å rydde veien og sikre fjellet, men Celine føler seg ikke mer trygg av den grunn.

– Jeg er redd for at det vil skje på nytt igjen, så jeg håper de sikrer godt og at de sprenger noe av fjellet.

Befaring Havøysund

I dag har Statens vegvesen vært på befaring sammen med skredeksperter fra Norges Geologiske institutt. Sammen har de sett på stedet i Havøysund der et steinras blokkerer riksvei 889 inn til bygda.

Foto: Allan Klo / NRK

– Her har det hele tiden rast steiner

Ståle Stabell

Ståle Stabell går ofte tur med hunden der raset gikk. – Hvis vi skal gå og bekymre oss hele tiden, så må vi bare bli hjemme, sier han. Allikevel håper han fjellet blir sikra godt.

Foto: Allan Klo / NRK

Ståle Stabell er ute og går tur med hunden i bygda. Sammen har de gått forbi rasområdet mange ganger tidligere, men Ståle er ikke bekymra.

– Det har hele tiden kommet ned steiner her, og nå har vi fått rassikring med et nett som ligger over fjellet. Det er sjeldent det kommer så store ras som dette.

– Det er klart at det er kjempeflaks at det ikke var folk her, men slik er det jo med alt. Hvis vi skal gå og bekymre oss hele tiden, så må vi bare bli hjemme.

Ståle sier alle i bygda har vært klar over at fjellet er dårlig. Om det nå skal gjøres noe med fjellet, mener han det må gjøres ordentlig.

– Hvis det skal gjøres noe skikkelig, så må fjellet legges inn og på skrå det så det ikke kommer stein.

Skredekspert og byggeleder inspiserer rasområde i Havøysund

Skredekspert Kjetil Brattlien i NGI og byggeleder i Statens vegvesen, Torkjell Johnsen, ved rasstedet i Havøysund.

Foto: Allan Klo/NRK

Blir stengt i en uke

Men om det blir endret noe på fjellet, er usikkert. Foreløpig arbeides det med å sikre stedet på nytt.

– Her må vi ta et steg av gangen, for når de kommer i gang med arbeidet her så får vi oversikt, sier Torkjell Johnsen fra Statens vegvesen som sammen med en skredekspert fra Norges Geologiske institutt har hatt befaring i området i dag.

– Det vi gjør nå er å starte med arbeidssikring på oversiden av rasstedet, det er første prioritet. Så begynner vi etter hvert å fjerne raset og eventuelt løse nettingen.

Målet er å få rydda veien så trafikken kan passere, men i utgangspunktet vil riksvei 889 bli stengt ut uka.