Bor i Europas kaldeste by:– Jeg reiser aldri herfra

Hva er vitsen med å reise bort når vi har vårt eget himmelrike her? Det svarer Turid Wilhelmsen Ramleth på spørsmål om hun reiser på ferie. Hun bor i Vardø. Den eneste byen i Europa, sett bort fra Longyearbyen, med et arktisk klima.

Turid Wilhelmsen Ramleth

VIL IKKE HA DET VARMERE: Turid Wilhelmsen Ramleth elsker det arktiske klimaet. For varmt vær på sommeren gjør Vardøværingene sur, i følge Ramleth

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Det arktiske klimaet gjør at sommeren har en gjennomsnittstemperatur på 9.2 grader. Laveste temperatur som er målt på sommeren er minus 1.6 grader.

På fastlandet er det ingen annen by i Europa med så lav gjennomsnittstemperatur. Likevel reiser ikke Turid mot sol og varme.

– Jeg har ikke behov for å reise andre steder. Hvis jeg får behov for det så kan jeg se på TV. Da kan jeg se hvordan de har det sørpå og andre steder i verden, ler pensjonisten som bruker mye av sommeren ute i naturen.

ruskevær

Det kan være skikkelig ruskevær i Vardø. Her er et bilde sendt inn til NRK.

Foto: Marianne Bull Mathisen / NRK

Sommer blir det likevel

Mange vil nok hevde at sommeren ikke kommer til Vardø. Det er ikke Turid enig i. Hun koser seg med det naturen har å by på.

– Når solen ikke skinner så må man finne på andre ting. Gå tur i fjæra. Lukte på sjøen og høre måkene skrike. Det er noe jeg oppfordrer alle til å gjøre. Gå i fjæra og kjenn på steinene.

Blir du ikke lei?

– Aldri!

Vardø

Vardø har i overkant av 2000 innbyggere. Kommunen grenser mot nabokommunene Vadsø i sydvest, og Båtsfjord i nordvest, mens den har kystlinje mot Barentshavet i de øvrige himmelretningene

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Litt varmere enn normalt

De seks første dagene i juli hadde en gjennomsnittstemperatur på 13.8 grader. Det er over rekorden for juli måned, målt i 1960. Slike temperaturer blir det ikke framover ifølge statsmeteorolog Geir Bøyum.

– Temperaturene vil nok ligge på rundt 8-10 grader. Kanskje opp mot 15 grader.

Det går noen år mellom hver gang, men det kan bli varmt også i Vardø. Den høyeste målte temperaturen er 27 grader. Det var en julidag i 1960. Flere slike dager ønsker ikke Turid

– Vi er ikke laget for den slags temperaturer. Kroppen vår tåler ikke det. Vi blir sur. 12 grader, sol og vindstille er fint.