NRK Meny
Normal

Bønder i Pasvik mener Miljøvernforbundet henger ut lokalbefolkningen

Lokalbefolkningen føler seg uthengt som tjuvjegere etter at Miljøvernforbundet onsdag hang opp dusørplakater for å forhindre ulovlig rovviltjakt.

Henger ut lokalbefolkningen

Lokalbefolkningen reagerer etter at Norges Miljøvernforbund hengte opp dusørplakater i håp om å avsløre ulovlig jakt på rovvilt. – En grov feilvurdering, sier Ola Johansen.

Foto: Tarjei Abelsen/PRIVAT

– Jeg er ganske sjokkert av at Miljøvernforbundet og Kurt Oddekalv har gått så langt som de nå har gjort med å henge opp dusørplakater. De har på en måte hengt ut og mistenkeliggjort en hel bygd og alle oss som bor her som tyvjegere. Det er ganske skammelig, sier Ola Johansen, som er fylkesleder for Finnmark Bonde- og Småbrukarlag.

Etter at en fellingstillatelse ble gitt på en nærgående bjørn i Pasvik, har Miljøvernforbundet hengt opp plakater som lover en dusør på 100.000 kroner for opplysninger om ulovlig rovviltjakt som fører til fellende dom.

Video Kurt Oddekalv stinket ut fiskerimesse

Norges Miljøvernforbund og leder Kurt Oddekalv er rasende på fellingsvedtaket på bjørnen i Pasvik.

Foto: NRK

– Vi frykter at denne opphausingen i media vil føre til at andre bjørner enn den som det er gitt tillatelse til å felle, blir skutt, sa leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, til NRK onsdag.

Johansen har liten sans for at Miljøvernforbundet nå leker cowboy i Pasvikdalen.

Bjørnen i Pasvik

Det er gitt fellingstillatelse på denne bjørnen, da den har vist uvanlig atferd ovenfor mennesker. Både Statens naturoppsyn (SNO) og politiet leter etter bjørnen i Pasvik.

Foto: Statens naturoppsyn

– Urimelige cowboytakter

– Det er en grov, grov overdrivelse, det er cowboytakter som er helt urimelig å bruke i denne sammenhengen. Det har jo vært en debatt angående bjørn og renovasjon, men å gå så langt som Miljøvernforbundet nå gjør, synes jeg er ganske alvorlig, sier han.

Han forklarer at Bonde- og Småbrukarlaget og Miljøvernforbundet er enige i at Fylkesmannens avgjørelse om at søppel ikke skal hentes hver uke, er feil, da stinkende søppel kan tiltrekke bjørn. Derimot er Miljøvernforbundet uenige i fellingstillatelsen som er gitt på den nærgående søppelbjørnen.

Ola Johansen

Fylkesleder for Finnmark Bonde- og Småbrukarlag, Ola Johansen, sier Miljøvernforbundet må fjerne plakatene og erkjenne at de har gjort en feilvurdering.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

For Johansen er det vanskelig å forstå hvorfor Miljøvernforbundet har gått frem slik de har gjort.

– De er jo frustrerte på forvaltningen. De burde heller støttet Bonde- og Småbrukarlaget sitt initiativ ovenfor Riksrevisjonen, vi har bedt om en forvaltningsrevisjon av hele rovviltforliket da mange ting ikke fungerer. De burde bruke energi på det som betyr noe, og ikke henge ut bygdas befolkning, sier han.

– En grov feilvurdering

Han sier at det vitner om uvitenhet fra Miljøvernforbundets side, og at de ikke kjenner til dialogen og forvaltningen som har eksistert i Pasvik i flere år.

– Vi i Pasvik har levd med bjørn lenge, vi er klar over at det skal være bjørn her, og vi er egentlig ganske stolte av å ha bjørn her. Forvaltningen og lokalbefolkningen har lært seg å se forskjellen på normal og unormal atferd hos bjørn, og lokalbefolkningen har hatt et veldig profesjonelt forhold til forvaltningen og de som driver med uttak av nærgående bjørn, sier han.

– Miljøvernforbundet burde fortest mulig ta plakatene ned selv og erkjenne at de har gjort en grov feilvurdering av hele saken, sier Johansen.

Felling av bjørn i Pasvik

Plakatene er hengt opp i Pasvikdalen onsdag.

Foto: Privat