Blir kritisert for å være usynlig i voldsproblematikken

– Sametingspresidenten gjør for lite for å bekjempe vold i det samiske samfunnet, mener Arbeiderpartiet.

Aili Keskitalo

Arbeiderpartiets sametingsgruppe mener sametingspresidenten gjør for lite for å bekjempe vold i mot samiske kvinner.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets sametingsgruppe, Vibeke Larsen mener sametingspresident Aili Keskitalo gjør for lite for å bekjempe vold i det samiske samfunn.

Vibeke Larsen

Parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets sametingsgruppe, Vibeke Larsen vil ha en mer synlig sametingspresident i voldsproblematikken.

Foto: Arbeiderpartiet

Hun og partiet etterlyser mer handlekraft.

– Vi har nettopp fått et forskningsresultat som sier at kvinner i det samiske samfunnet opplever mer vold enn kvinner ellers i Norge. Vi må jo ta det signalet veldig alvorlig, men vi fikk beskjed om at Sametingsrådet ville komme tilbake ved en senere anledning om hvordan man ville følge dette opp. Dette er ikke noe å vente med. Sametingsrådet burde bedt om møte med ulike departement.

Larsen ønsker nå en mer synlig sametingspresident i denne saken.

– Så jeg ønsker henne mer på banen når slike saker dukker opp, og at hun ikke blir usynlig, sier Vibeke Larsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Erna og Aili

Både Erna og Aili holdt taler på Sametinget under statsministerens besøk i forrige uke. I samme anledning tok sametingspresidenten opp problemet om vold mot samiske kvinner.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Har tatt saken videre

Sametingspresident Aili Keskitalo kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Det synes jeg er en veldig urimelig påstand, men jeg er nå allikevel glad for at sametingsrepresentantene er engasjert i denne saken for det tror jeg vi kommer til å trenge framover.

– Vi føler behov for å rådføre oss med dem som arbeider tett på denne type problemstilling, sier Keskitalo.

Keskitalo sier videre at hun allerede har tatt saken videre og at Sametingsrådet skal ha møte med både politi, samisk helseforskning og familievernkontoret i Indre-Finnmark om to uker.

Hun har også tatt saken opp med statsminister Erna Solberg under hennes møte i Karasjok forrige uke.

– Jeg har løftet dette til statsministeren når hun var i Karasjok i forrige uke og orientert henne om at vi vil komme tilbake til norske myndigheter med en oppfordring til de også om å bidra i dette arbeidet, når vi har gått en runde med våre egne fagmiljøer, sier Keskitalo.