Hopp til innhold

Blir ikke varslet om russiske militærøvelser

Russisk militærøvelser har slått ut GPS hos både rute- og ambulansefly i Finnmark. Nå etterlyser Avinor varslinger til den sivile luftfarten i Norge, når russerne avholder militærøvelser i grenseområdene.

Passkontroll på Storskog

To Widerøe-fly opplevde blant annet bortfallet av GPS-signalet i mars i år. Hendelsen ble varslet inn til Avinor, som igjen tok kontakt med Luftfarttilsynet, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Forsvaret. Bortfall av GPS skjedde også i fjor høst.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Forrige uke ble det kjent at det på ny har vært flere runder med GPS-jamming i Norge på grunn av russiske militærøvelser – hvor det trenes på å slå ut kommunikasjon.

Den siste hendelsen skjedde over flere dager i mars. I september var det luftambulansen som merket at GPS-signalet forsvant under deres flyvninger.

Signalet var da borte i perioder mellom 9. september og 20. september. I mars var det forstyrrelser på GPS-signalet i Finnmark mellom 14–16. mars.

Fly

Ønsker varslingsrutiner

NRK har pratet med pilot og kaptein på luftambulansen som forteller at de opplevde dette flere ganger i høst, helt bort til Alta og Hammerfest – på andre siden av Finnmark.

Avinor Flysikring AS ønsker nå at det kommer egne varslingsrutiner på plass.

I dag får ikke sivil luftfart noen som helst varsling om øvelser på russisk side, som kan slå ut GPS-signalet som sivil luftfart bruker under landing og takeoff – men også i lufta.

– Militærøvelser er en planlagt aktivitet, og når slike øvelser inneholder momenter som kan forstyrre sivil bruk av GPS, så må det på plass varslingsavtaler som sikrer alle brukere av GPS, kjennskap til dette i forkant, sier Erik Lødding, kommunikasjonssjef i Avinor Flysikring.

Måling av GPS-støy

Disse målingene ble tatt av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) under undersøkelsene i etterkant av innmeldinger fra luftambulanse-personellet i høst. Målingene i Finnmark viser en kilde i øst, det vil si Russland.

Foto: Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

Tar opp saken med Russland

Frode Overland Andersen

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD.

Foto: Pressefoto / UD

Utenriksdepartementet bekrefter at de har hatt kontakt med russiske myndigheter etter den siste GPS-jammingen i mars.

– Vi kan bekrefte at det i mars i år ble rapportert ved flere anledninger om bortfall av GPS-signaler i Øst-Finnmark. Dette skyldtes russisk militær øvingsaktivitet, sier Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i utenriksdepartementet

Han sier videre at de nå ber russerne gjøre noe med saken, uten at de konkret vil si hva de ønsker at russerne skal gjøre.

– Norge har tatt saken opp med russiske myndigheter. Vi har bedt om at russisk side treffer tiltak som gjør at øvingsvirksomheten ikke får negative konsekvenser på norsk territorium, sier Overland Andersen.

På spørsmålet om de har en konkret dialog med russerne om egne varslingsrutiner, sier utenriksdepartementets kommunikasjonssjef at det er noe forsvarsdepartementet må svare på.

Øver på norsk side

Marita Hundershagen

Seniorrådgiver i forsvarsdepartementet, Marita Hundershagen.

Foto: Vetle Hallas, Mats Grimsæth / Forsvaret

Forsvarsdepartementet ved seniorrådgiver Marita Hundershagen svarer ikke på spørsmålet fra NRK om varslingsrutiner, men viser bare til tidligere uttalelser fra UD og E-tjenesten om selve hendelsene i Finnmark.

Da NRK på ny forsøker å få et konkret svar fra Forsvarsdepartementet og Hundershagen om varslingsrutiner, får vi ikke lengre noen svar fra Forsvarsdepartementet.

NRK har heller ikke fått en kommentar fra den russiske ambassaden, til tross for flere henvendelser.

Også i Norge øves det på å slå ut slike signal, og senest i mars i år øvde Forsvaret selv på dette under øvelsen Joint Reindeer i Sør-Troms. Hendelsen ble varslet og godkjent av Nasjonal kommunikasjons-myndighet i forkant av øvelsen.

Ambulansefly på Bodø lufthavn. Lufttransport sitt fly.

Tidligere har det vært kjent at Widerøe og SAS opplevde GPS-jamming, men først i forrige uke ble det kjent at luftambulansen var en av dem som mistet signalet under flere flyvninger i fjor høst.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark