NRK Meny
Normal

Ble nedstemt i mars – nå snur han og lover fisk til Mehamn

Bare to måneder etter at Stortinget sa nei til Per Sandbergs fiskeripolitikk, snur han i en omstridt sak. I dag var statssekretæren hans i Finnmark for å love at trålerne blir pålagt å levere fangsten i Mehamn.

Per Sandberg

SNUR: Per Sandberg ville løse opp leveringsplikten, men etter nederlaget i Stortinget lover Fiskeridepartementet at Mehamn skal få beholde sine fiskerettigheter.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Regjeringen ville først frata de enkelte lokalsamfunnene førsteretten til å kjøpe trålfangster. Men næringskomiteen på Stortinget sa nei til forslaget i mars, og nå danser Fiskeridepartementet etter Stortingets pipe.

I Alta i dag ga statssekretær Ronny Berg (Frp) følgende løfte til det kriserammede fiskeværet:

– Hvis industrien etablerer seg der, så skal vi følge opp at trålernes forpliktelser overholdes og råstoffet kanaliseres til Mehamn.

Tre trålere har plikt til å tilby fisken til Mehamn, men de har ikke levert råstoff dit siden 2011. Derfor er ordfører Trond Einar Olaussen er glad for utspillet fra regjeringa.

Jobb til 50

Mehamn har store forhåpninger til Findus, som vurderer å flytte filetproduksjon hjem til Norge – og kanskje Mehamn. Det kan gi 40–50 nye arbeidsplasser i kommunen med Finnmarks høyeste ledighet.

Leveringer til Mehamn

Statssekretær Ronny Berg kunne love Gamvik-ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) og hans partifelle Torfinn Vassvik at trålrederne skulle stå til ansvar.

Foto: Stian Strøm / NRK

Administrerende direktør Jørn-Gunnar Jacobsen i Findus er positiv til regjeringens løfter.

– For oss er råstofftilgang et viktig element. Men det vil også veies opp mot andre kritiske faktorer, som total lønnsomhet, sier Jacobsen.

Et springende punktet er prisen på fisken.

– Vi er avhengig av å se hvordan en slik mekanisme vil virke på prisbildet. Det har vi ingen forutsetning for å se ennå, sier Jacobsen.

Anklager trålselskapene

Selskapet Havfisk eier to av de tre trålerne som i dag har leveringsplikt til Mehamn. Konserndirektør Webjørn Barstad sier løftene fra departementet er uproblematiske for deres del: De tilbyr fisken slik de skal, og det er opp til bedriftene på land om de vil kjøpe, sier han.

Barstad mener det er dårlig lønnsomhet i filetproduksjonen som er problemet, og ikke at trålerne bryter noen regler.

Gamviks ordfører Trond Einar Olaussen er derimot kritisk til de store fiskebåtrederne.

– Vi opplever at man har brutt forskrifter og regelverk for å uthule dem og unngå å levere fisken der den egentlig var tenkt, sier han.

Tapte rettssak

Arbeiderparti-nestor Roger Hansen erkjenner at også hans eget parti har sviktet de fiskeriavhengige kommunene.

– Vi i Gamvik kjempet en knallhard kamp for kvotene, og plutselig siver de bare ut. Vi har til og med ført rettssaker og tapt. Det er klart at de har gode advokater i de største fiskerifirmaene, så de får det alltid til.

Nå håper han departementet opptrer bestemt og «ikke lar seg drible av storkapitalen».

Statssekretær Ronny Berg sier at han forventer at trålselskapene holder seg til de inngåtte avtalene, og vil ikke gå inn på slags ris han har bak speilet.