Bistandsadvokat søker om voldsoffererstatning

Venner av Pimsiri Songngam og hennes sønn har startet en kronerulling for å få sendt dem til hjemlandet for å begraves. Advokat Edel Olsen regner med å kunne bistå.

Drept i Kirkenes

Pimsiri Songngam (37) og hennes tolv år gamle sønn ble drept i Kirkenes natt til mandag. Politiet jobber ut ifra en teori om at ektemannen skal ha skutt kvinnen og hennes sønn, for så forsøke å skade seg selv.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

De etterlatte etter dobbeltdrapet i Kirkenes har i dag fått tildelt bistandsadvokat. Edel Olsen har ikke fått saksdokumentene ennå, men hun har vært i kontakt med den thailandske ambassaden rundt hva hun kan bistå med. En sak skiller seg ut: Pimsiri og Petchngam bør begraves i Thailand.

Edel Olsen

Edel Olsen skal sørge for at Pimsiris familie får de rettighetene de har krav på etter norsk lov.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Jeg planlegger å søke om voldsoffererstatning på vegne av de etterlatte så raskt som mulig. Den vil kunne bidra til å frakte kroppene deres til hjemlandet, sier Olsen.

Hennes jobb fremover blir å holde de etterlatte orientert om etterforskningen.

– Vanligvis ønsker folk å få vite alt om livet til sine døde. Å få vite hva som har skjedd er svært viktig for de etterlatte, forklarer Olsen som skal sørge for at Pimsiris familie får de rettighetene de har krav på etter norsk lov.

Savnes i Kirkenes

– Jeg kan bare ikke tro det som har skjedd. Jeg har ikke lyst til å tro det, sier Pimsiris venninne Chonnanee Sæther. Hun hjalp Pimsiri med å arrangere et bursdagsselskap for sønnen dagen før tragedien.

Pimsiris norske ektemann er siktet for dobbeltdrapet. Årsaken kan ha vært samlivsbrudd.

Pimsiri Songngam flyttet fra Bangkok i Thailand til Kirkenes i Norge i januar 2013 sammen med sønnen Petchngam. Hun giftet seg med en finnmarking i april. Petchngam begynte på Kirkenes barneskole. De fikk venner i Kirkenes og skal den siste tiden ha tilbrakt mye tid sammen med dem.

Dobbeltdrap i Kirkenes

Venner av de drepte utenfor åstedet i Kirkenes sentrum. Fra venstre: Darani Mankhong, Rattana J. Koberg, Robin Myrvold og Julianne J. Koberg.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Nå er plenen foran hjemmet deres dekket med blomster, mens vennene samler inn penger for å få gravlagt Pimsiri og Petchngam i Thailand.

Samlet inn 100 000 kroner

Dobbeltdrap i Kirkenes

Venner og bekjente av de to drepte i Kirkenes hadde lagt ned blomster utenfor åstedet mandag 29. august 2016.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Engasjementet for å få gravlagt Pimsiri og Petchngam etter thailandsk skikk er stort. NRK har tidligere skrevet om innsamlingsaksjonen. Nå skriver Ságat at det er samlet inn 100 000 kroner til ofrenes begravelse.

Pimsiris mor er i gang med å organisere sin reise til Norge med assistanse fra den thailandske ambassaden og den norske bistandsadvokaten for familien.

– Vi jobber med å tilrettelegge for at hun kan ta med kroppene til datteren og barnebarnet hjem, sier Edel Olsen.