Hopp til innhold

Biskopen advarer mot å tro kirkeasyl er trygt

I Hammerfest har to syriske familier gått i kirkeasyl. Men nå advarer biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland mot å tro at det er trygt. – I prinsippet kan de bli hentet av politiet også i kirka, sier han.

Olav Øygard

Biskop i Nord-Hålogaland sier kirkeasylanter kan bli hentet av politiet.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Det var etter gudstjenesten sist søndag at de to familiene på åtte kristne syrere søkte ly i kirken.

En av flyktningene forteller til NRK at de etter en samtale med Utlendingsdirektoratet (UDI) fikk forståelse for at de kunne bli returnert.

– Vi kommer fra Syria, men har reist gjennom Russland. Vi frykter det skal være nok for å bli returnert til Russland, forteller Dima. Hun sier det eneste de håper på er trygghet for seg og barna.

Kirkeasyl, Hammerfest

Dima forsøker å gjøre det bete utav situasjonen i kirka i Rypefjord i Hammerfest. Sammen med søstra, deres ektefeller og tilsammen fire barn frykter de å bli sendt ut av landet igjen.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Og menigheten i Hammerfest har stilt opp og sørget for at livet blir så bra som det kan være for dem som har søkt tilflukt.

Sogneprest Jon Arne Tandberg sier det er deres medmenneskelige plikt å hjelpe folk som ber om trygghet.

– Ikke trygt

Men tryggheten er usikker. Også i kirken.

– I prinsippet kan politiet hente flyktninger selv om de oppholder seg i kirken. Vi tror ikke de vil gjøre det, men det kan skje, sier Øygard.

Biskopen advarer dessuten mot å tro at kirken er løsningen på flyktningproblemet.

– Kirkeasyl er ikke noe kirken etablerer, men noe som skjer når flyktninger kommer til kirken. Og jeg tolker det slik at dette er fordi de er i nød. Men vi kan ikke åpne hver kirke for å huse flyktninger og løse flyktningproblematikken. Det går bare ikke, sier Øygard og forklarer at kirkene ikke er bygd for å være boliger.

Han forklarer og at de ikke er forberedt på at det skal bli flere kirkeasylanter.

– Vi har ikke laget noe apparat for å handtere det, og det er dessuten opp til hvert enkelt menighetsråd å avgjøre om man vil ta imot flyktninger. Men ingen har godt av å være lenge i en kirke, sier han.

Betenkelig

Kirkens overhode i nord er for øvrig betenkt over myndighetenes storstilte aksjon for å sende flyktninger tilbake over grensen igjen.

– Jeg frykter folk som også har et reelt behov for beskyttelse kan bli returnert. Og det er et tankekors at dette skjer rett oppunder jul. Det får meg til å tenke på han som også var en flyktning for 2000 år siden, sier Olav Øygard.

Politiet i Vest-Finnmark opplyser til NRK at de er avventende inntil nærmere ordre kommer fra Politiets utlendingsenhet.

Kirkeasyl, Rypefjord kirke

Fire voksne og fire barn i kirkeasyl i Hammerfest. Her sammen med sogneprest Jon Arne Tandberg.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK