NRK Meny
Normal

Betalte 250 000 kroner for to døgn i Altaelva

– Det er fint at folk som har så mye penger at de ikke vet hva de skal bruke dem på, bidrar til å redde villaksen, sier arrangøren.

Altaelva

Altaelva i Finnmark er internasjonalt svært anerkjent og regnet som én av verdens beste lakseelver.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Under villaksauksjonen torsdag kveld ble det budkrig om Altaelva i Finnmark. Dette førte til at to døgn i det som regnes som en av verdens beste lakseelver til slutt gikk for 250 000 kroner, skrier nettstedet Hooked.

Altaelva knuste med det alle sine tidligere rekordbud. 250 000 er hele 70 000 kroner mer enn samme elv gikk for i fjor.

– Snobbeffekt

Jens Olav Flekke

Jens Olav Brekke er knakende fornøyd med gårsdagens auksjon.

Foto: Privat

Reddvillaksen.no arrangerte Villaksauksjonen, som i går ble arrangert for 11. gang.

Styreleder i Reddvillaksen.no Jens Olav Flekke sier til NRK at han tror Altaelvas høye status er årsaken til at elva gikk for en såpass høy sum. Elva er eksklusiv i sportsfiskekretser i England og USA.

– Altaelva har en fantastisk forvaltningsmodell. De lopper en del rike, og spesielt utlendinger, for pengene i sesongen. Samtidig som de har en mye større kapasitet på elva som kan selges billig til lokalbefolkningen, sier Flekke.

– I Altaelva har skapt det som på markedsføringsspråket kalles «snobbeffekt», der folk sloss for å komme inn døra, ei dør som er trang, og som fører til at vi får så mye ut av den på auksjonen, sier han.

Flekke synes at det er fint at folk som har så mye penger at de ikke vet hva de skal bruke dem på, bruker dem på å være med å redde villaksen. Alle inntekter fra Villaksauksjonen går til Reddvillaksens arbeid. Blant annet jobber de opp mot Jeger- og fiskerforbundet om lokale prosjekter.

– Politisk vilje

Laselus og rømt oppdrettslaks som blander seg med genene til villaksen er kjente problemer. Mye oppdrettslaks svømmer opp i norske lakseelver, blant dem Altaelva, der det i sommer ble fanget 23 oppdrettslaks.

– Dette handler om politisk vilje. Det vi kan best bidra med er å gjøre folk oppmerksom på at det som skjer ikke er bra, og at vi bygger politisk kjøttvekt, sier Flekke.

Auksjonen i går var en live-auksjon med auksjonarius tilstede. 36 elver gikk under hammeren, noe som til sammen brakte inn over 1,4 millioner kroner. Det er rekord, og mer enn 100 000 mer enn i fjor.

170 mennesker var tilstede på auksjonen, og på menyen sto følgende: oppdrettslaks.

– Vi er ikke motstandere av oppdrettslaks. Men dette var en symbolsk handling der vi fikk laksen fra en lukket merd, og produsert på den måten vi mener oppdrettslaks skal produseres på, sier Flekke.