NRK Meny
Normal

Høyres ordførerkandidat: – Det må ha vært en hestehandel i Arbeiderpartiet

At oljeomlastingen ble flyttet fra Nordkapp til Sør-Varanger, mener Sverre Joakimsen fra Høyre må ha skjedd gjennom en hestehandel i Arbeiderpartiets fylkeslag. Se hele valgdebatten her.

Valgdebatt fra Nordkapp 12.08.2015

Valglogo

– Jeg forstår ikke hvorfor oljeomlastingen er flyttet til Øst-Finnmark. Nordkapp har alle mulige forutsetninger for å være en stasjon for oljeomlasting. Vi har de beste maritime forholdene, sa Nordkapp Høyres ordførerkandidat innledningsvis i dagens web-TV-sendte valgdebatt fra Honningsvåg.

VALG 2015

Sverre Joakimsen (t.h.) åpnet dagens web-TV-debatt friskt. Til venstre, Tor Harald Mikkola (V).

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

I dag er det Ap og SV som styrer i Nordkapp kommune. Arbeiderpartiet fylkeslag i Finnmark har innstilt på Sør-Varanger for oljeomlasting.

På senhøsten i 2014 ble virksomheten lagt ned i Nordkapp, og plassert til Sør-Varanger i Øst-Finnmark.

Joakimsen fortsatte:

– At det ble flyttet til et område i øst som er svært omstridt i forhold til natur og beredskap viser at det må ha vært en hestehandel i kulissene med Arbeiderpartiets fylkeslag, sa han.

VALG 2015

NRK og Amedia overførte debatten direkte, og fortsetter med kommunedebatter i samtlige kommuner i Finnmark innen valgkampen er omme. I panelet i dag var, fra venstre, Trudy Engen, ordførerkandidat (SV) Kristina Hanssen, ordfører og ordførerkandidat (Ap), Tor Harald Mikkola, ordførerkandidat (V) og Sverre Joakimsen, ordørerkandidat (H)

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Pek på dine egne!

Oljeomlastingen skapte inntekter og arbeidsplasser da den foregikk i Nordkapp kommune. I et intervju med NRK i forkant av debatten onsdag, sa Joakimsen at politikerne Nordkapp ikke hadde gjort nok for å forhindre flyttingen:

– Arbeiderpartiet og SV burde presset hardere på for å beholde oljeomlastingen i Nordkapp, sa han.

Nordkapps ordfører Kristina Hanssen er også styremedlem i Finnmark Aps fylkeslag.

På spørsmål, under debatten, fra programleder Svein Jørstad til Hanssen om det var inngått en «hestehandel» med fylkeslaget, svarte Hansen et klart nei. Så pekte hun på at det er Joakimsens egen regjering, den blåblå, som muliggjorde oljeomlasting til Øst-Finnmark.

– Vi hadde monopol på oljeomlasting, men så åpnet statsråden for at det kan være en slik virksomhet i Sør-Varanger, noe miljøvernmyndighetene i den forrige, rødgrønne regjeringen sa nei til. Så jeg tror Joakimsen heller skal gå til sine egne med skytset sitt, sa hun.

Skjedde «brått»

– Jeg trodde det var Høyres visjon å la kommersielle aktører selv velge når det er åpent flere steder. Så det er for dårlig at Joakimsen skyter på Arbeiderpartiet, både lokalt og i fylket, sier Hanssen.

På spørsmål fra programleder Jørstad til Trudy Engen, ordførerkandidat for Nordkapp SV, på om kommunen lot virksomheten flytte ut av kommunen helt uten sverdslag, svarte Engen at det hele hadde skjedd «brått»,

– Det var ikke anledning til så mange sverdslag, sa hun.

Se alle valgdebattene i reprise her.