NRK Meny
Normal

Beskyldes for å lage lynsjestemning mot journalist

Ordkrigen mellom fylkesordføreren og Finnmark Dagblad når nye høyder. Runar Sjåstad beskyldes for å undergrave troverdigheten til en reporter i avisa etter at han la ut en SMS-utveksling på Facebook.

Runar Sjåstad

INGEN MOTIVER: – Jeg siterte SMS-ene ordrett. Jeg valgt å legge dem ut for å gå et innblikk i arbeidsmetodene til journalister, sier Runar Sjåstad.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Fredag kveld klokka 20.28 fikk fylkesordføreren spørsmål om å ta kontakt med journalisten, men svarte at han hadde helgefri. En time senere fikk han likevel en ny SMS med konkrete spørsmål. De dreide seg om saken til Bjørnar Bruer, som vant en knusende seier i Alta tingrett etter at han ble oppsagt fra fylkeskommunen.

– Hva synes dere om arbeidsmetodene, spurte Sjåstad sine venner på Facebook.(Se skjermdump nederst i saken.)

Arne Reginiussen og Stian Eliassen

Arne Reginiussen

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Finnmark Dagblads redaktør Arne Reginiussen reagerer kraftig på at Sjåstad fortalte om kommunikasjonen.

– Det virker som om hensikten med å gjøre det er å ramme og sverte journalisten. Han oppfordrer til en slags lynsjestemning, sier Reginiussen.

– Er ikke dette egentlig bare offentlig innsyn motsatt vei – mot mediene?

– Her er hensikten å sverte og trekke vår journalists troverdighet i tvil, og bygge opp om at hun har usunne arbeidsmetoder. Sannheten er at hun har gjort det helt etter boka for å få tilsvar i saken, sier Reginiussen til NRK.

Lang strid

Det er mer enn fredagens SMS-er som ligger bak striden. Sjåstad mener FD i lengre tid har forsøkt å mistenkeliggjøre ham med bakgrunn i Bruer-saken. Avisa slo opp at Sjåstad var i en konflikt om et huskjøp med nevøen til Bruer, og stilte spørsmål ved hvorfor han ikke grep inn i personalsaken.

Sjåstad selv mener det ville brutt med alle regler om han som politiker skulle overprøve administrasjonen.

Redaktør Reginiussen på sin side har reagert på et angrep mot den samme journalisten på fylkeskommunens nettside. Avisa har lagt fram en SMS som de mener beviser at beskyldningene er grunnløse, men artikkelen er ikke endret.

– Tillagt motiver

– Jeg blir tillagt motiver jeg ikke hadde, sier Runar Sjåstad, som er forbauset over angrepet fra redaktøren.

– Jeg siterte det ordrett korrekt. Jeg valgt å legge det ut for å gå et innblikk i arbeidsmetoder fra journalister. Det klarer ikke jeg å se at man skulle tillegge noen enorme negative motiver.

Sjåstad er enig i at han bør være tilgjengelig utenfor vanlig arbeidstid, men etterlyser grenser.

– Det har vært brukt enorme ressurser for å besvare spørsmål om denne saken hele veien, men når man tar hele døgnet i bruk, så blir det litt voldsomt.

– Bunner dette i en tillitskrise mellom deg og Finnmark Dagblad?

– Jeg synes nok det har vært en litt ubalansert. Det ligger kanskje litt i sakens natur, der den ene sida fritt kan gå ut med sitt syn, mens vi fra det offentlige må opptre korrekt og ta hensyn til alle parter.

Runar Sjåstad på Facebook

Er dette oppfordring til lynsjing? Slik ser den ut, Facebook-statusen som fylkesordføreren la ut, og som har fått Finnmark Dagblads redaktør til å se rødt.

Foto: FACEBOOK