NRK Meny
Normal

Beskylder Scandic i Honningsvåg for streikebryteri

Fellesforbundet hevder det pågår streikebryteri på Scandic sine hoteller i Honningsvåg. Leif-Petter Hansen mener hotelledelsen har funnet en sleip måte å sno seg på.

Streikevakt

Bakgrunnen for streiken er uenighet om lokal forhandlingsrett og tillegg til lavtlønte.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– På Scandic Bryggen hotell er flere av de ansatte tatt ut i streik. Det er vanskelig å drive hotellet for de uorganiserte og ledelsen som er igjen – spesielt om de skal unngå å drive streikebryteri, sier Hansen som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet avdeling i Nord-Hålogaland .

Knut Sigurd Pettersen

Regiondirektør i Scandic Nord-Norge, Knut Sigurd Pettersen avviser beskyldningene fra Fellesforbundet.

Foto: Rune Berg / NRK

Han mener ledelsen har funnet en sleip løsning for å unngå streikebryteribegrepet.

– De har valgt å åpne Scandic Honningsvåg som normalt sett er stengt i vinterhalvåret. Så har de flyttet over de ansatte fra det hotellet som er i streik til dette som ikke er det, for på den måten ikke å bli tatt for streikebryteri på Scandic Bryggen Hotell.

Regiondirektør i Scandic Nord-Norge, Knut Sigurd Pettersen avviser beskyldningene fra Hansen.

– Nei, dette er ikke vår oppfatning av situasjonen. Det er helt normalt for oss å åpne Scandic Honningsvåg i begynnelsen av mai når det er større gruppebestillinger. I år er det planlagt fra 5.mai.

Påstand mot påstand

På spørsmål om det er normalt å flytte uorganiserte og ledelsen fra Bryggen til Scandic Honningsvåg i åpningsperioden svarer Pettersen:

– Jeg kjenner ikke til at uorganiserte er flyttet. Nå er det slik at vi har en felles ledelse for alle hotellene på Magerøya. Vi har tre hotell her samt Nordkapphallen.

Leif-Petter Hansen har snakket med en av de ansatte på Scandic Honningsvåg, og spurt om det var normalt at hotellet åpnet tidlig i mai. Han fikk til svar at det var det ikke.

– Jeg spurte da om grunnen til at det er åpent nå, og fikk til svar at det var på grunn av streiken. Så det skal ikke være noe tvil om at dette er et forsøk på å sno seg unna hele streiken.

– Det kjenner jeg ikke til i det hele tatt. Nå har vi vært i kontakt med hotellet over en 14 dagers periode, og den planlagte åpningen er nå, sier Knut Sigurd Pettersen.

Streikende hotellarbeidere i 1.mai-tog i Oslo

Streikende hotellarbeidere i 1.mai.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Mangler respekt

Fellesforbundet mener dette vitner om lav respekt for en lovlig konflikt og for de ansatte som er tatt ut i streik.

– Vi ser på det som at de gjør det samme arbeidet - de har bare flyttet arbeidsplass, sier Leif-Petter Hansen.

– Har du snakket med Scandic?

– Nei, og det ser jeg ingen grunn til heller. Jeg kommer uansett ikke til å få et ærlig svar.

– Vi har respekt for streiken og spillereglene, sier Knut Sigurd Pettersen og synes at hvis det er slik at Fellesforbundet har noe de vil ta opp så bør de gjøre det med ledelsen på hotellet eller NHO sentralt.