Hopp til innhold

Beskylder rapport for å være amerikansk propaganda

Politikere på grensen til Russland kaller rapporten som hevder at Russland har øvd på å invadere Norge, for propaganda fra amerikansk militærindustri.

Hans Hatle

Lokalpolitker i Sør-Varanger Hans Hatle mener at rapporten ikke har noen troverdighet.

Foto: Tarjei Abelsen

– Det har Russland øvd på helt siden den kalde krigen, de er alltid forberedt på alle eventualiteter. Bak sånne nyheter må man gå inn på den historikken som vi har, vi har aldri hatt væpnede konflikter med Russland, sier lokalpolitiker i Sør-Varanger Hans Hatle.

Han stiller spørsmålstegn til den amerikanske tenketanken Center for European Policy Analysis sin motivasjon for å fremstille det som sannsynlig at Russland skulle invadere Nord-Norge.

– Finansiørene av den samme tenketanken er militære selskaper som produserer både våpen og krigsmateriell. Den har ikke troverdighet i det hele tatt etter min mening, sier Hatle.

UKRAINE-CRISIS/ Armed men, believed to be Russian servicemen, march outside an Ukrainian military base in the village of Perevalnoye

Russiske soldatene som dukket opp på Krim i mars i fjor. Russland har annektert Krim, og forholdet mellom øst og vest sies nå å være på sitt kaldeste siden Den kalde krigen.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Må vente seg slike utspill

Ordførerkandidat og mangeårig leder av Barentssekretariatet Rune Rafaelsen er ikke bekymret for hva Russland øver på.

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen bekymrer seg ikke for russiske øvelser.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Jeg er ingen militærekspert, men jeg tror Russland har langt viktigere ting å øve på enn å okkupere Nord-Norge. Men det er klart, med situasjonen Europa er i så vil vi komme til å se flere lignende uttalelser som dette, sier han.

Rafaelsen mener man må vente seg denne type utspill i den propagandakrigen som utspiller seg.

Tendens til å velge opplysninger som støtter egen agenda

Leder for Senter for Internasjonal og Strategisk Analyse, Helge Lurås, mener det kan være all grunn til å stille spørsmål med agendaen til denne type tenketanker som er finansiert av blant annet flere av de største produsentene av militært materiell.

Han understreker likevel at de pleier å forholde seg til fakta.

Helge Lurås

Leder for Senter for Internasjonal og Strategisk Analyse, Helge Lurås, sier at slike rapporter bruker å forholde seg til fakta.

Foto: NUPI

– Stort sett så pleier faktaopplysningene som de legger til grunn i rapportene sine å stemme, hvis de blir tatt på faktafeil så undergraver det ikke bare den enkelte rapporten, men hele organisasjonen, sier Lurås.

Han sier at tenketanker har en tendens til å velge opplysninger som kan være med på å bygge opp under deres agenda.

I dette tilfellet kan det være militær opprustning i NATO som er et av målene.

Kan gjøre det lettere å skape trusselbilde

Han mener at rapporter av typen som The Coming Storm, som ble behørig sitert torsdag, har en klar rolle i propagandaapparatet.

– Rapporten er relativt godt skrevet, godt underbygget, og kommer fra folk som har en troverdighet og prestisje. Det gjør det lettere for dem som har det på agendaen sin å følge opp rundt å skape trusselbildet som er oppstått mellom Russland og NATO det siste halvannet året, sier han.

– Direkte krigshissing

RusslandTyskland

Screengrab fra undersøkelsen i Tyskland.

Nylig sa 75 prosent av den tyske befolkningen i en undersøkelse at de tror det er usannsynlig at Putin vil starte krig med vesten, og 89 prosent ville ha Russland med i G7 slik at det igjen blir G8.

Hans Hatle mener at dette tyder på at de gjennomskuer propagandabruken, og at topp-politikere her også burde være i stand til å gjøre det samme.

– Det er direkte krigshissing som Europa driver med for øyeblikket, og det er veldig uklokt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark