Berget seg så vidt unna steinras

Lyden av trillende småstein fikk en mann til å ane uråd og legge på sprang. Det berget livet hans. Sekunder seinere raste det ut 15 tonn stein på veien.

Ib Nymark

Veivokter Ib Nymark inspiserer rasstedet torsdag morgen. Oppimot 15 tonn med stein er ryddet ut i veikanten etter raset i går kveld. Selv om veien er ryddet gjenstår det mye arbeid på grunn av ny rasfare.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

– En entreprenør som holdt på å grave en kabel for kraftlaget gikk under selve raspunktet da han plutselig hørte han at det begynte å komme stein rundt han, forteller Ib Nymark som er veivokter for Presis veidrift.

Nymark forteller at da entreprenøren hørte at det begynte å trille småstein så skjønte han hva som var i ferd med å skje og la på sprang.

– Det gikk bra med mannen men han var litt skjelven etterpå da han tenkte på hva som kunne skjedd.

Steinraset gikk i går kveld på Ev 69 ved Nordmannset som ligger på strekningen Honningsvåg–Nordkapp i Finnmark. Ingen personer ble skadet, men veien ble stengt.

NRKs reporter Rolf Jakobsen som er på rasstedet forteller at veibanen er fri, men det er store steinblokker som er rast ut fra et klippeframheng som strekker seg 15–20 meter over veien. Det ligger opptil 15 tonn stein ved siden av veien på rasstedet som ligger rundt fem kilometer fra Honningsvåg.

Veien er fortsatt stengt

Veien vil fortsatt være stengt i dag og det er ingen omkjøringsmuligheter på stedet.

– Vi må få en gravemaskin hit for lage en vei på oversiden av E6 slik at vi får revet ned det som henger ut. Det er fortsatt ganske mange kubikk som kan rase ut og rett over veien, forteller Ib Nymark.

Det har gått ras i området tidligere men ikke så stort som dette.

Stedet betegnes ikke som et rasområde. Som regel er det småstein som har landet i grøfta på andre siden av veien. Nå har hele kløfta kommet ned

Hvem blir mest berørt av dette?

– Det er folk ifra Gjesvær, Kamøyvær og Skarsvåg. Det er mange som fisker på disse småplassene rundt Honningsvåg, men vi kan ikke slippe biler forbi her, det er for farlig.

Nymark sier veien vil være stengt hele dagen. Om veien blir stengt i flere dager kommer an på hva som skjer når de begynner å rive i henget.

Ny vurdering klokken 15.00 torsdag.