NRK Meny
Normal

Bergebyløpet er i gang!

Tirsdag morgen gikk startskuddet for flere fire- og tobeinte når Bergebyløpet ble satt i gang.

Marco Wyss

Løpet som har holdt på siden 2003 har 43 spann som stiller til start under årets løp.

Vidar Myklevoll

Vidar Myklevoll er handler for Trine Lyrek. Han kjører 500 i Finnmarksløpet i år, med åtte av hundene som Trine kjører nå. I fjor måtte han bryte Finnmarksløpet på grunn av kennelhoste.

Foto: Knut-Sverre Horn

Flere erfarne hundekjørere er med, som blant annet Trine Lyrek og Kristian Walseth fra Alta.

– Trine har nok litt ambisjoner med Bergebyløpet, sier handler Vidar Myklevoll etter at sjefen har startet. Han og verdensmester Marianne Skjøthaug er handlere for Trine Lyrek under Bergebyløpet i år.

– Det er et bra spann. Jeg ble nummer to i Alta todagers med mange av dem. Så vi er litt spent, sier Vidar.

Trine Lyrek og Marianne Skjøthaug

Marianne Skjøthaug (t.h.) er tidligere verdensmester, men nå har hun rollen som handler for Trine Lyrek (t.v.).

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Arrangerer og kjører løp

Jon Børge Stina i arrangementskomiteen trekker også fram Walseth som en sterk konkurrent i år.

Jon Børge Stina

Jon Børge Stina i arrangementskomiteen til Bergebyløpet hoppet like greit også selv bak på sleden for 650 km-distansen i år.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Kristian Walseth er med, han er jo en habil kjører og har kjørt Finnmarksløpet 1000 flere ganger og diverse andre løp som Femundløpet. Han vil jeg si er i toppsjiktet. Ellers har vi noen utenlandske kjørere som kan hevde seg, forteller Stina.

I tillegg til å arrangere Bergebyløpet, hoppet også Stina selv bak på sleden når starten gikk.

– Jeg har en plan A og B, og jeg holder meg til A så lenge som mulig. Det er å kjøre med samtlige hunder til mål og hvis det går så er det suverent. Ryker en hund ut, så går jeg over til plan B som går ut på å konkurrere litt mer.

– Gode forhold

I fjor måtte løpet stoppes på grunn av dårlig vær, og frykten for uværet «Ole». Men i år kan det gå fort i svingene, for ved start var det ikke et vindpust og forholdene i løpa skal være på plass.

– De er kjempe bra. Vi er så heldige og har fått sponset snøskutere, så vi har fått tråkket hele traseen. Det er en kjempe god såle, til og med elgen går ikke gjennom løypa, så det er ingenting å si på det, bekrefter Jon Børge Stina.

Disse stiller til start i år:

650 km:
Krister Höök, Roy Ugseth, Jon Børge Stina, Ben Voigt, Svein Kårtvedt, Øyvind Mortensen, Jan Vidar Dahle, Børge Johansen, Dag Broch, Kjell Løken, Helene Gran Øverli, Leif Herleiksplass, Christian Høy Knudsen, Miloslav Mikolasek, Espen Bech, Mikal Lanes, Thomas Rosencrantz, Marco Wyss, Trine Lyrek, Kristian Walseth, Tove Sørensen, Torkil Hansen, Hugo Hansen.

350 km:
Lars Erik Gausen, Franziska Rast, Jørn Roger Strifeldt, Tinja Myllykangas, Alexander Schwarz, Silje Gilde, Magnus Gorter Voie, Tom Hardy, Mailin Jerijervi, Vidar Aastrøm, Sølvi Monsen, Jonny Beier, Andreas Tømmervik, Britt-Johanne Rundhaug, Jim Ove Pedersen, Anna Dorothea Yri, Sigmund Pedersen.

150 km:
Kristina Banks, Stein Erik Opdahl, Sylvia Brückner.