NRK Meny
Normal

Ber jegere droppe blodige bilder på nett

Finnmark Jeger og Fiskerforbund oppfordrer jegere til å ikke legge ut bilder av blodige dyr fra jakt på sosiale medier. – Det blir å skjule virkeligheten, mener jeger Aksel Johannes Hætta.

Aksel Johannes Hætta

Aksel Johannes Hætta viser frem fangsten. Han syns ikke det bør være et problem å legge ut bilder fra jakt, da det kun viser virkeligheten.

Foto: PRIVAT

– Det finnes personer i dag som er motstander av jakt, og det er unødvendig å provosere med bilder av for eksempel revejakt. Blod ser stygt ut når det ligger i pels og rundt omkring. Vær varsom med hvordan du tar bilder, er ganske enkelt det vi predikerer, sier Geir Thrane, leder av Finnmark Jeger og Fiskerforbund.

Flere jegere i Norge har mottatt trusler og hatefulle meldinger etter å ha publisert bilder fra jakt.

Rev

Bilder av søte døde dyr provoserer mer, tror Finnmark Jeger og Fiskerforbund.

Foto: Aksel Johannes Hætta

Nå oppfordrer forbundet jegere om å droppe bilder av fangsten på nett, spesielt de av den blodige sorten.

– Søte dyr provoserer ekstra

Forbundet mener ikke at folk skal slutte å ta bilder fra jakten, men håper en bevisstgjøring om hva slags bilder som legges ut skal sørge for at norske jegere fortsatt fremstår som skikkelige utad.

– Legg gjerne ut bilder av det du har fanget, men prøv å gjør det på en skånsom måte. Sundskutte og blodige dyr provoserer spesielt jaktmotstandere, og gjør at de som er imot jakt får vann på mølla, sier han.

Skrytebilder av jakt på søte dyr provoserer ekstra, sier han. 15 juli startet revejakta som også innbefatter jakt på valper.

SWITZERLAND ANIMAL COURT SEAL HUNT CANADA

Den tidligere skuespillerinnen Brigitte Bardot har lenge kjempet for å stanse seljakt. Her holder hun opp et kontroversielt bilde hvor rollene er snudd om, og selen jakter på en menneskebaby.

Foto: LAURENT GILLIERON / Ap

– Om du skyter en voksen rev eller en valp ser jeg ikke på som problematisk. Men en revevalp er omtrent på størrelse med en liten hundevalp. Vi vet av historien at jo mindre og søtere dyrene er, jo mer provoserer det. Vi kan trekke linjer til selfangsten på 70-tallet med Brigitte Bardot i spissen. Når hvitungene ble slått i hjel med klubber på isen, går det rett hjem hos mange.

– Skjuler sannheten

– Jeg syns det blir å skjule virkeligheten for folk. Det er jo sannheten, har man skutt mat, for eksempel en elg, så er det slik det ser ut. At man legger det ut på nett syns jeg er helt greit, sier jeger Aksel Johannes Hætta.

Aksel Johannes Hætta

Aksel Johannes Hætta sier at mange reagerer på bildene, men at de fleste kommentarene er positive.

Foto: PRIVAT

Han er en erfaren jeger, og er ikke fremmed for å dele bilder av fangsten på sosiale medier.

– Gjennom tidene har jeg fått veldig mange reaksjoner, men jeg er blitt vant til det. Jeg sier bare at dersom folk ikke tåler å se det, så får de slette meg fra Facebook.

Han påpeker at de fleste kommentarene er positive.

– Det er jo det samme som å legge ut bilder av en stor laks man har tatt. Jeg skjønner at folk reagerer, men det er jo slik det foregår.

Finnmarkseiendommen, Finnmarks største grunneier, sier at de ikke har noen offisiell holdning til dette.