NRK Meny
Normal

Ber Høie avskaffe gratisarbeid for jordmødre

Jordmødre i Alta må jobbe gratis for å sikre at gravide kvinner ikke får problemer. Nå får helseministeren krav om å rydde opp.

Bent Høie og Kirsti Bergstø

KREVER VAKTPLAN OG LØNN: Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø fra SV (innfelt) mener helseminister Bent Høie må rydde opp når helseforetaket ikke sørger for lønn til jordmødre i beredskap.

Foto: Ole Gunnar Onsøien (montasje) / NTB Scanpix

De får ikke en krone i lønn for å være bakvakt på kveldstid og i helger. Men de åtte jordmødrene i Alt sørger for beredskap på frivilligbasis, fordi de ikke har samvittighet til å risikere sikkerheten til gravide kvinner.

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) reagerer sterkt på nyheten NRK brakte denne uka, og nå ber hun om at helseministeren rydder opp. Hun krever at jordmødrene får en vaktordning og den lønna de har krav på.

– Det å være tilgjengelig for arbeidsgiver skal ifølge arbeidsmiljøloven kompenseres. Det går på bekostning av fritid og den friheten man skal ha når man ikke er på jobb, sier Bergstø til NRK.

Overser krav

Fødestua i Alta har i hatt beredskapsvakt i flere år, uten at jordmødrene har fått betalt. De rykker ut ved krevende situasjoner eller når jordmora på vakt må følge en fødende til sykehus.

I 2012 satte Helsedirektoratet nye krav for fødselsomsorgen. I veilederen slås det fast at alle fødestuer skal ha mulighet til «rask hjelp fra en jordmor i bakvakt». Det er så langt ikke innført i Alta.

Bakgrunnen er en konflikt mellom Alta kommune, som har hatt ansvaret for de ansatte på fødestua, og helseforetaket Finnmarkssykehuset, som har hatt ansvar for det faglige.

Gunn Olsen

Gunn Olsen har ikke penger til å ansette flere jordmødre i Alta.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Avdelingsleder Gunn Olsen sier at kommunen og helseforetaket skylder på hverandre.

– Jeg kan gjerne ansette flere, men jeg har ikke penger, sier hun.

Kommunalleder for helse og sosial i Alta kommune, Jon Helland, sier kommunen leverer i tråd med tilskuddet de har fått.

En ukes svarfrist

Kirsti Bergstø har tatt opp saken formelt i et brev til helseministeren. Han har en uke på å svare.

– All ære til jordmødrene som holder det gående, men det kan ikke være den enkeltes samvittighet som skal gjøre at det er trygt. Da er det systemene som har sviktet, og systemene er helseministerens ansvar, sier Bergstø.

– Fødselsomsorgen og jordmortilbudet er avgjørende for at folk skal føle seg trygge i et lokalsamfunn og bosette seg der.