Hopp til innhold

Bellona stemplet som utenlandsk agent i Russland

Bellona Murmansk er av det regionale justidepartementet i Murmansk stemplet som utenlandsk agent etter at de slapp en rapport om industriell forurensing.

Murmansk

I mange år har Bellona Murmansk vært en av de viktigste stemmene for miljøet på Kola-halvøya. Nå er de stemplet som utenlandske agenter av russiske myndigheter.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

– Justidepartementet mener vi er politiske fordi vi skriver at dagens lovgivning gjør det lønnsomt for bedrifter å betale bøter for forurensing isteden for å få på plass miljøbesparende tiltak, sier Anna Kirejeva som jobber i Bellona Murmansk.

Russland innførte i 2012 en lov som sier at alle organisasjoner som driver politisk arbeid og som finansieres fra utlandet må registreres som utenlandsk agent og opplyse om dette, blant annet på sine hjemmesider.

Tragisk for Russland selv

Bellona er totalt uenig i vurderingen, men vil ikke ta saken opp i rettssystemet.

– Slik situasjonen er i Russland nå anser vi det som meningsløst å ta dette opp i

Nils Bøhmen

Nils Bøhmer frykter at oppryddingen av atomavfall på Kola-halvøya vil bli rammet av dette. En milliard euro er anslaget for hva det vil koste å rydde opp resten av atomavfallet i Andrejevbutka.

Foto: Anita Føleide / NRK

rettssytemet, sier Kirejeva.

Bellona har sett andre organisasjoner prøve det samme, med det resultat å måtte betale bøter og ikke få forandret vedtaket. Daglig leder i Bellona Norge Nils Bøhmer mener det hele er tragisk. I over tjue år har organisasjonen jobbet med fanesaker som atomopprydding etter Sovjet-regimet.

– Å hindre Bellonas arbeid med å skape oppmerksomhet rundt om blant annet atomopprydding vil til syvende og sist gå utover Russland selv, sier han.

Vil ikke trekke seg ut

Beskjeden om at Justidepartementet i Murmansk Oblast har gitt Bellona stempelet som utalandsk agent kom på ut på hjemmesidene deres torsdag kveld klokken 23.00 russisk tid. Beskjeden kommmer til tross for at Bellona Murmansk er en selvstendig organisasjon, som har navnet og noe økonomisk støtte fra Norge.

I første omgang risikerer ledere som nekter, samt organisasjonen mellom 500.000 og én million rubler i bøter. Det er dessuten en øvre strafferamme på syv års fengsel for å trosse registrering dersom man mottar penger utenfra.

Nå satser Bellona på å omorganisere seg, for de vil ikke stoppe arbeidet sitt.

– Vi vet foreløpig ikke hvordan vi skal gjøre det, men vi vil omorganisere oss og fortsette vårt arbeid, slår Anna Kirejeva fast.

Fryktet ikke dette for ett år siden

Det er bare ett år siden Frederic Hauge i et intervju med avisen Finnmarken sa at de ikke fryktet å bli nedlagt av russiske myndigheter. I forbindelse med den russiske organisasjonens 20-årsjubileum sa Hauge at han ikke var i tvil om at Bellona hadde en fremtid i Russland. Til tross for det politiske klimaet.

–– Det er viktigere enn noen gang å være her. Jeg frykter ikke at vi skal bli stengt ned. Vi har kommet oss gjennom justismyndighetenes sjekk av oss. Samtidig har Bellona en stor stjerne her i Murmansk. Vi har bygget stein på stein, vi har levert og det er ikke alltid lett, men det er dette vi skal gjøre – ikke bare sitte på et kontor i Oslo og kommentere, sa Hauge til avisen den gang.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark