NRK Meny
Normal

Båtsfjord sier ja til å flørte videre med Austertana

Austertana vil slå seg sammen med Båtsfjord, som i dag sa ja til å ta forholdet et steg videre. Men regninga, den vil de begge at Fylkesmannen skal ta.

Båtsfjord og Austertana flørter videre

FLØRTER MED UTBRYTERBYGD: Ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, sier ja til å utrede muligheten for å innlemme Austertana. Her med nestleder i bygdelaget, Fred Johnsen.

Foto: Nils H. Måsø

– Vi fridde jo til to kommuner, Berlevåg og Båtsfjord. Berlevåg sa nei, så nå er vi veldig glade for at Båtsfjord sier ja, og har kommet med en fornuftig løsning. Når en utredning er på plass får vi se om det er noen vits i å gå videre, sier nestleder i Austertana bygdelag, Fred Johnsen.

Lei av sentralisering

Det er sentralisering av eldresenteret til kommunesenteret Tana bru som har satt sinnene i kok hos folk i Austertana. Og folk i den lille bygda fikk til slutt nok av kommunens sentraliseringspolitikk.

Spørsmålet om løsrivelse ble tatt opp på et eget folkemøte i høst. Bare en av de 40-talls fremmøtte stemte imot å arbeide videre med planene om å forlate Tana kommune til fordel for Båtsfjord kommune.

Geir Knutsen, ordfører i Båtsfjord kommune

Ordfører i Båtsfjord kommune Geir Knutsen er klar på at han ikke vil love nye tjenester til Austertana ennå.

Foto: Harry Johansen / NRK

Ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, er klar på at han vil ikke gi bygda noen falske forhåpninger om hva Båtsfjord kan love av nye tjenester, dersom Austertana blir innlemmet i kommunen.

– Bygdelaget har vært klare på at de ønsker skolen og eldresenteret tilbake. Men vi er også klare på at uavhengig av resultatet, så har vi ikke gitt dem noen forpliktelser eller noen forhåpninger. Vi skal vurdere resultatet av utredninga, sier Knutsen.

Vil ikke love noe de ikke kan holde

Selv om Båtsfjord nå er positive til å se på mulighetene til å innlemme Austertana, så heller ordfører Knutsen isvann i årene på optimistene når han sier at kommuneøkonomien er trang, og at det spørs om de vil kunne innfri austertanafolkets ønsker, nemlig skole, barnehage og eldresenter.

– Med dagens økonomi vil vi ikke kunne klare det. Men vi må jo bare se hvilke inntekter vi vil kunne få med en eventuell grensejustering, og det vil en utredning vise, sier Knutsen.

Leder i Finnmark Bondelag, Fred Johnsen

Nestleder i Austertana bygdelag Fred Johnsen er glad for at Båtsfjord er positive til en mulig innlemmelse av bygda.

Foto: Piera Balto / NRK

Også Austertana bygdelag er klare på at en utredning ikke forplikter til videre samarbeid.

– Vi har gått inn for dette, og ønsker å se hva som kan komme ut av det, men det er klart at vi kan hoppe av når som helst, dersom vi ser at uteredningen ikke gir oss et godt resultat, sier Johnsen.

Mye som kan gå galt

Båtsfjords ja til å utrede innelemmelse av Austertana forutsetter at bygdelaget selv betaler for utredningen.

– Det vi håper er at Fylkesmannen vil ta kostnadene. Det er viktig å få en god utredning, og det kan koste mye. Vi er et lite bygdelag og det er ikke sikkert vi har råd til det, sier Johnsen.

– Hva gjør dere hvis dere ikke får noen andre til å betale for utredningen?

– Nei, da kan det hende at vi må legge saken død, sier Fred Johnsen.

Hos fylkesmannen i Finnmark sier seniorrådgiver Espen Larsen at de eneste midlene de eventuelt kan bidra med, er skjønnsmidlene for 2017. Disse pengene tildeles kommuner som søker om tilskudd til spesifikke prosjekter neste år.

Skjønnsmidlene for 2016 er brukt opp for lenge siden.