NRK Meny
Normal

Barneombudet møtte jenta som ansatte henne

Otilie Næss fra Vadsø var for 3 år siden med å ansette nytt barneombud i Norge. Nå midtveis i ansettelsesperioden har Barneombudet hatt medarbeidersamtale med den unge «sjefen».

 Som 12-åring var hun med å ansette barneombudet- i dag hadde de medarbeidersamtale i Vadsø
Otilie Næss fra Vadsø var for 3 år siden med å ansette barneombudet i Norge. 
I dag - midtveis i ansettelsesperioden - hadde barneombudet medarbeidersamtale med den unge "sjefen"

Som 12-åring var hun med å ansette barneombud, Anne Lindboe.

Torsdag hadde de medarbeidersamtale i Vadsø, Otilie Næss og Lindboe. Det ble et artig møte, på Otilie sin 16 års dag. Vadsøjenta var en del av barnepanelet som var med på intervjurundene og de var veldig klar på hva Barneombudet måtte gjøre.

– Jeg hadde strenge krav til hva jeg måtte gjøre. Det var å komme meg ut på veien for å besøke skoler, møte barn og unge for å fortelle om Barneombudet og Barnekonvensjonen, det at barn har egne rettigheter. Og nå er jeg her i Vadsø sier Lindboe. Så da ser du, Otilie, at jeg tok dere på alvor.

Fornøyd med medarbeidersamtale

Otilie er veldig fornøyd med at Barneombudet har tatt kravene til barnepanelet på alvor. Og dermed reiser rundt for å besøke landets kommuner.

– Det er fint, synes Otilie. Vi synes det er viktig at alle sammen i hele Norge får vite at Barneombudet er noen som kan hjelpe deg om du er i en vanskelig situasjon, og at Barneombudet gjør de unge bevisst på de rettigheter vi har.

Barneskoler har fått besøk i 17 fylker, og Barneombudet har fått høre om mobbing, dårlige skolebygg og fritidsklubber som legges ned.

– Det vi ser er at dårlige skolebygg er en gjenganger. Det er også ganske mange barn rundt omkring som har dårlig tilgang til fritidsaktiviteter. Det er mye fotball, men for de som ikke er interessert i det så er det et dårlig utvalg. Det også mange barn som ikke opplever å bli hørt, noe de har krav på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lysbakken med barnepanelet

Statsråd Audun Lysbakken, Marie Otelie Thorstnsen (Tromsø), Otilie Næss (Vadsø), Marianne Kufaas Sæterhaug (Trondheim), Oda Jess Langaas (Klepp), Sindre farestad (Mandal), Martin Bjerke Fredriksen (Ringerike), David Hui (Haslum), Malin A. Eide (Bjugn), Mikkel Emelian Almli-Solheim (Leinsfjord) og Makada Musie (Oslo).

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Gledet seg til barnepanelet

Otilie Næss fra Vadsø ble intervjuet da hun skulle i gang med jobben i barnepanelet. Og da sa 12 åringen at hun gledet seg til å ta fatt på arbeidet, etter en innføring i FNs barnekonvensjon og en peptalk fra statsråden. For henne var distriktspolitikk, flerkulturelt arbeid og skole de viktigste sakene.

– Det er viktig at unge i små kommuner får de samme mulighetene som de i byene, sa hun til NTB. Tolvåringen var elevrådsleder på skolen sin i Vadsø.

– Skolen vår er veldig nedslitt og gammel, og det samme gjelder mange skoler i Norge. Dessuten er det mange som har lærere uten riktig utdanning, noe vi faktisk har krav på, sa hun.

Nå er hun også opptatt av fritidsklubben i Vadsø som er truet, og den unge sjefen gir klar beskjed om nye arbeidsoppdrag til Barneombudet.

– Oppdraget blir å redde fritidsklubben i Vadsø. Det er viktig å ta hensyn til ungdommen og hvor de skal være. Ungdommens hus er en viktig møteplass for ungdom i Vadsø.

Lysbakken med barnepanelet

På bildet fra venstre David Hui (Haslum), Makada Musie (Oslo) og Otilie Næss (Vadsø) som blir interjuvet av NRK.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix