NRK Meny
Normal

Barnehagen må vike for ny vei – naboer frykter støy

Beboerne som får riksveg 94 som nabo frykter at området skal bli ødelagt.

Linda Thomassen frykter at området skal bli ødelagt av en stor vei.

– Det er ikke noe idyll i å ha en stor vei rett ved huset. Det er mye mer idyll i å ha en barnehage her, sier Linda Thomassen.

Foto: Stian Pedersen

– Det er rolig her, uten trafikk og uten larmen fra byen. Samtidig er det sentralt – derfor liker jeg å bo her, sier Linda Thomassen.

Thomassen bor på Elvetun i Hammerfest. Huset hennes står helt nede ved vannkanten til Storvannet, omgitt av noen nabohus og en barnehage på andre siden av elven.

Men snart byttes barnehagen ut med riksveg 94.

– Det er ikke noe idyll i å ha en stor vei rett ved huset. Det er mye mer idyll i å ha en barnehage her, slår Thomassen fast.

Thomassen foran huset sitt. I bakgrunnen ser vi fjellet der tunnelen vil komme ut.

Thomassen foran huset sitt. I bakgrunnen ser vi fjellet der tunnelen kommer.

Foto: Stian Pedersen

Én milliard kroner

I Nasjonal transportplan for perioden 2024–2029 er det satt av 1050 millioner kroner til bypakke Hammerfest, som blant annet skal brukes til å avlaste sentrum ved å legge riksveg 94 i tunnel gjennom fjellet bak byen.

– Vi har et veldig smalt gateparti gjennom sentrum som skaper mye kork til tider. Det er mye tungtrafikk og folk ville ikke trodd hvor mange biler, trailere og busser vi registrerer gjennom hovedgata i løpet av en dag, forteller ordfører Alf E. Jakobsen (Ap).

Ordfører Alf Einar Jakobsen

Ordfører Alf Einar Jakobsen har lenge jobbet med å få trafikken ut av sentrum.

Foto: Stian Pedersen

Men til tross for at Thomassen ikke ønsker veien som nærmeste nabo, mener hun det er på høy tid noe blir gjort med trafikken i sentrum.

– Når vi går i byen og ser de store trailerne som kjører midt i hovedgata, så er vi enige i at noe må gjøres. Men vi skulle ønske de hadde gjort det på en annen måte, sier Thomassen.

– Ikke bare vei

Hun frykter at nærområdet skal ødelegges helt når veien kommer, men ordfører Jakobsen opplyser at bypakken også inneholder midler til byforskjønning.

– Dette er ikke en rein veipakke. Dette er en bypakke med gang- og sykkelveier, og grøntområder med turstier, forsikrer ordføreren.

Men for Thomassen som får en stor vei rett ved huset, er det klart hva hun foretrekker.

– Jeg skulle gjerne ønske at tunnelen hadde blitt bygget lenger opp, slik at bebyggelsen ikke ble berørt, avslutter Thomassen.