Hopp til innhold

Barn misbrukt på islamkritisk nettsted – nå er bildet fjernet

Klassebildet fra Vadsø barneskole har i to måneder blitt brukt til å underbygge en påstand om at mobbingen på skolen og skolebussen er et «importert problem».

Skolebussen i Vadsø

Foreldrene NRK pratet med, beskrev episoder som slåsskamper, biting, kasting av mat på hverandre, mobbing og drapstrusler fra medelever. Ungene kom gråtende hjem fra skolebussen, og flere foreldre ville ikke la barna bruke transporttilbudet.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Endelig ble det fjernet, jeg har jobbet med dette siden i mars, sier en av foreldrene ved Vadsø barneskole til NRK.

Det er to måneder siden NRK omtalte en rekke tilfeller der barn i Vadsø ble mobbet og trakassert på skolebussen. Foreldre beskrev episoder med drapstrusler, slagsmål, biting og mobbing.

Like etterpå valgte blant andre det islamkritiske, konservative nettstedet document.no å lage egen nyhetssak på problemet. Der hevdet de på eget initiativ at det var utenlandske barn som sto bak, tross manglende dokumentasjon.

I tilknytning til den artikkelen, og de påfølgende sakene, brukte de et bilde av elevene med fullt identifiserbare ansikt.

Bildet la grunnlaget for påstanden om at skolemobbingen er «et importert problem», selv om skolen tidligere har benektet dette.

«Vi valgte å publisere bildet fordi det forteller om hvordan en skoleklasse i Vadsø anno 2017 ser ut. Den er mangfoldig», har redaktør for document.no, Hans Rustad skrevet til NRK tidligere.

Skoleelev på buss

Problemene på skolebussen ble så store at politiet til slutt valgte å aksjonere. Én elev ble utvist etter en hendelse om bord.

Foto: Knut-Sverre Horn

Glad for løsning

Farid Shariati

Farid Shariati i Miljøpartiet De Grønne hadde senest en interpellasjon i kommunestyret onsdag om bildet som var publisert på nettstedet. Han mener bildebruken burde blitt anmeldt til politiet.

Foto: Monica Løvdahl

Både skole og kommunepolitiker for MDG, Farid Shariati, har kjempet for å få bildet fjernet fra internett. Shariati har flere ganger bedt sentrale politikere komme på banen, for å ivareta barna som havnet i «skuddlinjen».

Shariati mener bildebruken er et svært alvorlig overtramp rettet mot barn, som er gjort av ekstremister – og det må tas på alvor.

Fordi det var NISO – idrettsutøvernes fagforbund som først hadde publisert bildet på sin facebookside – i anledning «Gi rasisme rødt kort» – er det dem som har tatt kampen om å få fjernet det.

Advokatene har gått flere runder med nettstedet før det til slutt ble slettet.

– Vi er godt fornøyd med at vi har funnet en løsning, og at bildet er borte. Vi setter pris på engasjementet fra vadsøværingene, sier kommunikasjonsansvarlig i NISO, Thomas Kristensen.

Vadsø barneskole

I 2015 ble tre ulike barneskoler slått sammen til en stor skole med nesten 600 elever. Skolen selv mener at dette er årsaken til mobbingen.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Krever unnskyldning

Farid Shariati er glad for at bildet av barna nå er borte.

– Men det skulle bare mangle. Det er moralsk forkastelig det de har gjort, og en unnskyldning er på sin plass, mener han.

Politikeren synes det er på tide å ta debatten om de høyreekstreme nettavisene, og sette foten ned for denne typen angrep mot det frie samfunn.

– Det de skriver preges av et oppkonstruert, feilaktig virkelighetsbilde, og det viser hvor skumle krefter de er, mener Shariati.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark