NRK Meny
Normal

BarentsObserver står uten ansatte – samtlige har sagt opp

En av de ansatte går nå sammen med tidligere redaktør Thomas Nilsen om å opprette en ny nettavis for Barentsregionen.

BarentsObserver

Atle Staalesen (t.v.) har sagt opp sin stilling i BarentsObserver. Han skal nå danne en ny nettavis for Barentsregionen sammen med tidligere kollega Thomas Nilsen (t.h). Trude Pettersen har også sagt opp sin stilling, mens Jonas Karlsbakk sier han vil fortsette i Barentssekretariatet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

En av grunnleggerne av BarentsObserver, Atle Staalesen, har sagt opp sin stilling og fratrer med umiddelbar virkning. Årsaken er det siste halvårets bråk rundt nettavisas uavhengighet og avskjedigelsen av tidligere redaktør Thomas Nilsen, der avskjedigelsen senere ble trukket tilbake.

– Jeg vil framheve Barentssekretariatets viktige betydning i folk-til-folk samarbeid i nord, men med dagens situasjon mener jeg Barentssekretariatet ikke er det rette stedet å drive nyhetsproduksjon, sier Staalesen.

Samtlige ansatte har sagt opp

Konstituert daglig leder i Barentssekretariatet, Lailia Dalhaug, bekrefter torsdag ettermiddag at også Trude Pettersen i nettavisa har sagt opp sin stilling. Dermed er det ikke er flere ansatte som jobber i BarentsObserver.

– Trude Pettersen ble foreslått som konstituert redaktør, men har ikke gått inn i den rollen. Hun ønsker ikke å jobbe med saker for BarentsObserver og har sagt opp sin stilling. Hun skal nå jobbe med saker for Barentssekretariatet i oppsigelsestiden, sier Dalhaug.

Utredning om nettavisa kom for sent

Det har vært stort fokus på BarentsObserver siden mai. Redaksjonen i BarentsObserver slo da full alarm om mulig sensur, etter at politikerne som utgjør styret i Barentssekretariatet vedtok at nettstedet ikke skulle ha en fri stilling som nyhetsformidler.

En utredning har anbefalte at nettavisa blir underlagt redaktørplakaten.

– Hadde denne løsningen som har kommet på bordet nå, kommet på bordet for et halvt år siden, hadde det vært en god løsning. Den utviklingen vi har hatt i løpet av våren, sommer og høsten har gjort at det er veldig vanskelig å drive videre med den type nyhetsproduksjon som vi ønsker med det eierskapet vi har. Grunnen til det er behandlingen av blant annet redaktør Thomas Nilsen, men også ting som har blitt sagt i denne prosessen som gjør det vanskelig å gå videre, sier Atle Staalesen.

Fortsetter samarbeidet i ny nettavis

Atle Staalesen og Thomas Nilsen vil nå fortsette å jobbe sammen i en helt ny nettavis.

– Det vil bli en nettavis som viderefører mye av det BarentsObserver har drevet med, og som vil gi alle lesere et innblikk, økt kunnskap og forståelse av situasjonen og utviklingstrekk i Barentsregionen.

Den nye nettavisa har fått navnet The Independent Barents Observer. NRK har vært i kontakt med Trude Pettersen med spørsmål om også hun blir å gå over til den nye nettavisa, men det ønsket hun ikke å bekrefte. Atle Staalesen sa følgende på det samme spørsmålet:

– Det er ikke noe jeg kan kommentere. Vi har alle forskjellige behov og forskjellige løsninger her, men på sikt håper jeg at vi kan bli det samme teamet og jeg ser for meg at vi blir det samme teamet som vi har vært i BarentsObserver.

LES OGSÅ: