NRK Meny
Normal

Barentsfest i fyr og flamme

Onsdag startet Barentsdagene i Kirkenes med sitt allsidige program. Utenriksministeren ønsket velkommen, etterfulgt av et forrykende åpningsshow.

Barentsdagenes åpningsseremoni 2016

FRA ÅPNINGSSEREMONIEN: Barentsdagene i Kirkenes.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Det var besøk av lokale gründere som satser på fuglekikking, Innovasjon Norge-sjefen, oljelobbyister og reiselivsaktører, da NRK Finnmark sendte direkte fra åpningen av Barentsdagene i Kirkenes.

Dermed har kunstnere og politikere gjort sitt inntog i Kirkenes for de neste dagene.

De førstnevnte vil forundre og fascinere publikum med samtidskunst rundt i hele byen under festivalen Barents Spektakel.

Temaet for festivalen er i år; «Hvordan ser Kirkenes ut i 2030?».

Blant annet næringslivstopper, eksperter og andre viktige personer skal drøfte nordområdepolitikk på Kirkeneskonferansen som arrangeres i sammenheng med Barentsdagene.

Ida Karine Gullvik og Amund Trellevik med gjester

FRA DIREKTESENDINGEN: NRK Finnmark sendte direkte via nett-TV, fra åpningsseremonien med gjester i NRKs utendørsstudioo. Programledere var Ida Karine Gullvik og Amund Trellevik.

Foto: Ole Sommerset / NRK

Kremen av kremen til Kirkenes

På Kirkeneskonferansen skal det holdes foredrag om alt fra oljeboring i Barentshavet til fuglekikking som ny vekstnæring. Det det hele koker ned til er at man skal utforske mulighetene i nord.

– Kremen av kremen kommer til Kirkenes, som utenriksminister Børge Brende, næringsminister Monica Mæland, tidligere gruveeier Felix Tschudi og Anita Krohn Traaseth fra Innovasjon Norge, sa NRK Finnmarks programleder, Ida Karine Gullvik i forkant av åpningsseremonien.

Andre temaer er Russlands forhold til Norge, den nordlige sjøruten; er den lagt på is eller ikke, og hva den norske regjeringa skal satse på i nordområdene.

Show fra åpningen av Barentsdagene

FRA ÅPNINGSSEREMONIEN: Barentsdagene i Kirkenes.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

Fem festivaldager

Kirkenes syder av liv de neste dagene. Ved å klikke på følgende lenker, vil du finne program for Barentsdagene, Barents Spektakel og Kirkeneskonferansen.

Barents Spektakel har tidligere år imponert med spektakulære åpningsshow. Kunstnerne sier årets «spektakel» blir intet unntak.