Skal frakte sjømat ukentlig med jumbojet

En rekke aktører jobber nå med å legge til rette for flyfrakt fra Banak lufthavn i Lakselv.

Krabbeeksport fra Banak

Oppdrettsselskapet Cermaq skal allerede ha gjort avtale om én ukentlig flyvning med jumbojet fra Banak.

Foto: Allan Klo / NRK

2016 var et usikkert år for Banak Lufthavn da Avinor ville kutte i rullebanelengden. Men i går kom beskjeden om at denne opprettholdes på 2788 meter.

Nærmest samtidig bekrefter oppdrettsselskapet Cermaq i en e-post til NRK at de ønsker å bruke Banak til å fly ut laksen sin til verdensmarkedet.

– Det at vi nå har aktører utenfor krabbenæringa som ser på muligheten for å fly fra Banak er helt supert for Porsanger, sier ordfører Aina Borch.

Vil utnytte transportfly

Ingen fra Cermaq har ønsket å stille til intervju, men etter det NRK erfarer skal oppdrettsselskapet ha inngått en avtale om frakt av 110 tonn laks i uka.

Det betyr at en jumbojet med fersk laks vil fly fra Lakselv og ut til verdensmarkedet hver eneste uke.

– Det er gode samtaler mellom flere aktører om til å få til mer stabile flyfraktavganger fra Banak, sier Aina Borch.

Bengt Rune Strifeldt

Bengt Rune Strifeldt (Frp) bekrefter at Cermaq ikke er alene som aktør.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Gruppelederne til Høyre og Frp på fylkestinget, Jo Inge Hesjevik og Bengt Rune Strifeldt, har siden i sommer jobbet med å skaffe aktører som ønsker å frakte sjømat fra Lakselv.

Den mest nærliggende løsningen vil være å utnytte transportfly som allerede flyr mellom Europa og Asia, mener Strifeldt.

– Når man ser på antall transportfly som flyr over Banak, så er det snakk om rundt 30 i døgnet som flyr med ledig kapasitet.

Strifeldt forklarer videre at man må se på muligheten for å kunne ta ned og utnytte disse transportflyene til å frakte kongekrabbe, fisk og andre produkter fra markedet i Finnmark.

Flere aktører

Cermaq har bekreftet at de jobber med en flyfraktløsning, og Strifeldt kan på sin side bekrefte at Cermaq ikke er eneste aktør.

– Cermaq er ikke alene, sier Strifeldt.

Han sier de har jobbet tett opp mot aktørene, både ved å etterspørre hvilke behov som finnes og sett på ulike muligheter transportørene har.

– Vi kjenner til veldig mye som røres i markedet, så alt er ikke landet enda, sier han.

Aina Borch

Ordfører i Porsanger, Aina Borch, sier det er helt supert for kommunen at de nå har aktører utenfor krabbenæringa som ser på muligheten for å fly fra Banak.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

For Porsanger kommune kan Banak få et helt annet fokus i år enn i 2016. Et fokus med positivt fortegn. Til og med Avinor er med på laget, kan ordfører Aina Borch fortelle.

– Direktøren sto selv på scenen under Nord i Sør konferansen forrige uke og skrøt av Porsanger sin investering i snuhavna. Han lovet å gjøre det han kan for å hjelpe oss i å lykkes.

Ordførere sier hun er sikker på at Banak kommer til å være et godt supplement til de fraktplanene man har på Gardermoen.