Bær-mestere i fjor – kan noen slå Alta i år?

En uhøytidelig konkurranse om å plukke mest skal lokke folk ut på bærtur. I fjor slo Alta langt større kommuner.

Blåbær på Strindmoen i Snåsa

FRISTELSER: Blåbær, multer, tyttebær, krøkebær og bringebær inngår i den uhøytidelige konkurransen til de nordnorske friluftsrådene.

Foto: Per Steinar Høgsnes

– Bær er først og fremst en fantastisk ressurs, som er nydelig til mye mat, og det er en kjempemulighet for å komme oss ut og være aktive i den flotte naturen vi har, sier Even Borthen Nilsen i Finnmark Friluftsråd.

Men om ikke tanken på multekrem eller blåbærkake er fristende nok, kan kanskje et lite konkurranseelement få folket opp av sofaen? De ti nordligste friluftsrådene i Norge står bak kampanjen og nettsida utogplukk.no, der bærplukkerne kan registrere sine fangster.

Bærsortene som kan registreres er multer, blåbær, tyttebær, krekling (krøkebær) og villbringebær. Sistnevnte er lite utbredt i Finnmark.

Slår du naboen?

– Man kan lege inn dato, bærsort og mengde, se statistikk, og sammenligne seg med andre. Så kan man ha en internkonkurranse med naboen.

– Men mange foretrekker at dette er litt hemmelig?

– Jo, det er litt som med laksefiske. Det er en statshemmelighet hvor man plukker bær. Men man kan registrere seg som anonym bruker, og det registreres på kommunenivå, så de andre brukerne skal leite godt for å finne godplassen din, beroliger Nilsen.

Perlemorsommerfugl på molte

Du kan registrere multefangsten på nettet uten å røpe hvor favorittmyra befinner seg.

Foto: Knut Dreiås

I fjor var det innbyggerne i Nordland som registrerte størst mengde plukkede bær. Fylket har også den største befolkningen. At Alta ble best av samtlige kommuner er ikke fult så opplagt, for Tromsø og Bodø er flere ganger større målt i folketall.

I alt 10 tonn bær ble registrert i fjor.

– Det var første året, det var nok mange flere som plukket enn dem som registrerte seg. Jeg tror vi får langt flere brukere i år. Så får vi se om noen kan utfordre Alta i år, sier Nilsen.

Blir bra – etter hvert

Tross treg start på årets sommer: Nilsen er optimist med tanke på bærhøsten.

– Det er ganske seint. Vi er minst et par uker seinere enn et normalt år, kanskje mer. Vi har ingen fasit ennå, men det er signaler om at det ser bra ut en god del plasser. Dette blir spennende å se hvordan det ser ut når folk begynner å leite etter bæra.