NRK Meny
Normal

Igjen måtte brannvesenet i Hammerfest utføre jobben til en annen nødetat

Da politiet var opptatt måtte brannvesenet rykke ut og ta hand om en krakilsk mann. Brannsjefen er betenkt, men politiet mener det er helt kurant.

Brannsjef Arne Myrseth

Brannsjef Arne Myrseth er betenkt over at redningsetatene stadig får flere oppgaver uten tilstrekkelige ressurser.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

En overstadig beruset og krakilsk mann på flyplassen i Hammerfest er utgangspunktet. En ganske så normal sak som dukker opp hos operasjonssentralen til politiet. Det var bare at da denne meldinga tikket inn mandag kveld, så var politiet i Hammerfest opptatt med andre ting.

– Da ringte vi brannvesenet og ba de ta en tur og sjekke, forteller politistasjonssjef Terje Wikstrøm. Han mener det er helt kurant å gjøre.

Betenkelig

Men brannsjef Arne Myrseth, som var en av dem som rykket ut er betenkt.

– Da vi ankom stedet var situasjonen helt rolig og vi tilbød oss å kjøre mannen hjem. Dette takket han ja til, men helt umotivert angrep han oss da vi hadde satt han av, forteller Myrseth.

Situasjonen roet seg igjen da den krakilske mannen ble lagt i bakken. Da hadde observasjonsoppdraget fra politiet gått over til et mer ordensoppdrag.

– Da er det en politioppgave. Brannvesenet har utstyr for å redd folk i ulike nødssituasjoner, og har god kompetanse på førstehjelp. Men vi har absolutt ikke verken kunnskap eller utstyr til å handtere ordensoppdrag. Det er det politiet som har, sier han.

Myrseth mener det vil være beklagelig dersom hans personell blir satt i en situasjon som vil være risikabel for de involverte.

– Det kan jo tenkes at noen er bevæpnet når vi rykker ut til slike saker, sier han.

Aner en trend

Det er for øvrig ikke første gang brannvesenet i Hammerfest må utføre andre nødetaters oppdrag. I vinter måtte en brannbil benyttes som sykebil for en skadd person etter ei trafikkulykke. Sykebilene i byen var da opptatt.

– Jeg ser en trend i samfunnet som går på at nødetatene får stadig større oppdragsmengde, og at det ikke står i stil med ressursene. Det er veldig uheldig for alle impliserte – både tjenestemenn og publikum, sier han.

– Ikke mønster

Terje Wikstrøm

Politistasjonssjef Terje Wikstrøm i Hammerfest.

Foto: Rino EngdalVestfinnmark politidistrikt

Politistasjonssjef Terje Wikstrøm ved Hammerfest politistasjon ser ingen betenkeligheter i å bruke brannvesenet til hjelp. Iallfall når det er snakk om observasjon.

– Og det var jo dette som var utgangspunktet i den konkrete saken også, sier han.

Wikstrøm sier dette skjer svært sjeldent og han tror ikke det er grunn til bekymring for at dette skal bli trenden i framtida.