Avslutter militæret med å gå 253 mil

Etter å ha voktet Schengens yttergrense i et år, er det ingen hast for Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum å komme seg hjem. De har valgt en litt spesiell dimmetur, og skal følge hele Norges riksgrense i åtte måneder.

Dimmetur

Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum skal legge ut på en dimmetur litt utenom det vanlige.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det er nå det passer i livet. Begge har fri og vi har penger til det. Så har vi heller ingen forpliktelser hjemme, så da er det bare å kjøre på, sier Kornelius Allum.

Det han og Mikkel Orre Svennungsen nå skal «kjøre på» med er en gåtur på omtrent 253 mil, fra vannkanten i Grense-Jakobselv til Halden.

De er ferdige med førstegangstjenesten i Pasvik, hvor de har voktet Schengens yttergrense i et år. Mens andre ser frem til å reise rett hjem etter endt førstegangstjeneste, utsetter de to kameratene hjemreisen for å oppleve hele Norges riksgrense til lands.

Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum

Mikkel Orre Svennungsen og Kornelius Allum har planlagt å bruke åtte måneder på turen.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Det var Sør-Varanger avis som først omtalte guttenes reiseplaner.

Jul, nyttår, og bursdager utendørs

– Vi skal følge den russiske først, så den finske og til slutt den svenske nedover. Det er for opplevelsen, begge elsker å være ute. Vi får egentlig sett alt vi har av natur i Norge, sier han.

Med seg på turen pakker de kun det mest nødvendige i to ryggsekker. Mat handles inn etter hvert som de flytter seg nedover.

– Vi stikker bare i butikker og handler for den perioden vi skal være ute og gå, med god planlegging bør det gå greit. Vi skal prøve å fiske litt, sier han.

De har planlagt å bruke omtrent åtte måneder på turen. Guttene skal dermed tilbringe julaften, nyttår, og bursdager ute i naturen.

Laster kart, vennligst vent...

Firbent selskap

Guttene reiser ikke alene. De får selskap av to firbente turkamerater, søsknene Sparks og Rollins. Mest for selskap, men de får også oppgaver på turen.

– Jeg tror deres viktigste oppgave blir å holde humøret vårt oppe, sier Svennungsen.

– På sommeren vil de bære sin egen mat. Men på vinteren vil de hjelpe til med å trekke oss og pulk, sier Allum.