Hopp til innhold

Asylsøkere nektet å la seg returnere til Russland – satte seg heller ned i grensesonen

To asylsøkere som skulle returneres til Russland fredag kveld, nektet å dra over. De satt seg heller ned i grensesonen. Nå er de pågrepet og innkvartert.

To asylsøkere nektet å la seg returnere, satte seg ned

To asylsøkere satt seg fredag kveld ned i grensesonen, da de ble forsøkt returnert til Russland.

Foto: Thomas Nilsen / The Independent Barents Observer

Dette skal være det første forsøket Politiets utlendingsenhet (PU) har gjort for å returnere asylsøkere etter den nye instruksen fra regjeringen som ble iverksatt onsdag morgen.

Thomas Nilsen som er redaktør i The Independent Barents Observer har fått opplyst dette av tjenestemenn på stedet.

– Russland nektet å ta imot dem, skriver Nilsen på Twitter.

Asylsøkere nektet å la seg returnere

Grensekommissærene fra både Norge og Russland kom til grensesonen da to asylsøkere nektet å dra til Russland. Etter en dialog ble asylsøkerne tatt med tilbake til Norge.

Foto: Thomas Nilsen / The Independent Barents Observer

Pågrepet og innkvartert

Kommunikasjonsansvarlig for politiet i Øst-Finnmark Anders Stang Lund bekrefter at det er snakk om retur av to asylsøkere.

– Representanter fra både den norske og russiske grensekommissæren kom til stedet, og etter en dialog dem i mellom ble de to asylsøkerne tatt med tilbake til norsk side, sier pressetalsmannen.

Arild Strømmen, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, sier til NRK at fem personer er behandlet i henhold til instruksen fra justis- og beredskapsdepartementet, og forsøkt sendt tilbake til Russland.

– Dette har ikke lyktes. De er derfor pågrepet, og vil plasseres på lukket innkvartering. Iverksetting forsøkes igjen til Russland eller hjemland så snart som mulig, i henhold til UDIs vedtak, skriver han i en e-post til NRK.

– Dette var en familie som skulle returneres, og som nektet å gå videre. De satte seg ned på russisk side av grensen, og det endte med at vi tok dem med tilbake til Norge, opplyser politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark politidistrikt til VG.

Barents frokosthotell

Politiet bruker Barents frokosthotell i Kirkenes som et lukket innkvarteringssted i forbindelse med asylstrømmen. I lukket innkvartering får personen restriksjoner på bevegelsesfrihet i påvente av retur. De innkvarterte vil ha mulighet til å bruke telefon og ha besøk, og det blir servert tre måltider om dagen. Inntil 15 menn over 18 år skal kunne innkvarteres ved det lukkede innkvarteringsstedet.

Foto: Tarjei Abelsen

Har skjerpet kontrollen

Torsdag skjerpet norske myndigheter grensekontrollen inn til Norge.

Asylsøkere som har hatt opphold i en stat eller et område hvor de ikke var forfulgt, skal kunne nektes å få sin asylsøknad realitetsbehandlet, selv om de ikke har rett til få en tilsvarende søknad behandlet i landet de kommer fra.

Svetlana Gannusjkina og Lene Wetteland

Menneskerettighetsforkjemper Svetlana Gannusjkina og Lene Wetteland i Helsingsforkomiteen på Storskog for å se hvordan asylsøkerne tas imot. Gannusjkina har vært nominert til Nobels fredspris av Erna Solberg for sin jobb med flyktninger.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Torsdag besøkte Gannusjkina Storskog og ankomstsenteret Vestleiren sammen med representanter for Helsingforskomiteen.

– Flyktninger i Russland har ikke en reell mulighet til å få asyl. Det som venter der er en usikker fremtid der mange vil leve uten lovlig opphold og uten mulighet til å få lovlig arbeid, fortalte hun da.

Det står i skarp kontrast til det statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sa da han besøkte Storskog tidligere i uken.

– Russland er et trygt land, og vi mener at man ikke skal kunne søke asyl hvis man har opphold i Russland, sa han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark