NRK Meny
Normal

Asylanter fraktes ut av kirkeasyl

Kirkeasylantene i Kirkenes blir nå flyttet til Vestleiren av aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic.

Kirkeasylant

Flere asylsøkere rømte fra mottakssenteret i Finnmark da det ble kjent at Politiets utlendingstjeneste (PU) planla busstransport til Russland. Nå flytter de frivillig tilbake til Ankomstsenter Finnmark, for å få behandlet sine asylsøknader.

Foto: Andre Bendixen

– Nå tar vi dem med oss fra kirken og kjører de opp til Vestleiren der de skal bli registrert for å komme inn i systemet igjen, sier Eirik Nilsen i aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic.

Hvorfor er det sikrere å være i Vestleiren enn å være i kirkeasyl?

– Nå er de fri alle sammen og kan reise hvor de vil i hele landet. Da må de opp å få registrert seg igjen så det ikke skjer noe galt med asylsøknadene deres.

Flere asylsøkere rømte fra mottakssenteret i Finnmark da det ble kjent at Politiets utlendingstjeneste (PU) planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem – to menn og en gravid kvinne – kom seg til Kirkenes kirke.

Kirkenes kirke

De tre asylsøkerne som tok seg inn til Kirkenes kirke torsdag i forrige uke ble av menighetsrådet betraktet som kirkeasylanter og fikk bli i kirken inntil videre.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Gravid kvinne måtte oppsøke lege

Nilsen forteller at asylantene i fremtiden vil oppholde seg i leiren.

– Noen av de vil vi forsøke å få plassert hos privatpersoner til over helgen slik at hun som er gravid kan få litt ro, sier han.

Hva har dette stresset gjort med henne som er gravid?

– De siste dagene har hun vært i veldig dårlig form. Hun har vært på legebesøk og skal tilbake for sjekk på sykehus på mandag, sier han.

Asylsøkere ut av kirkeasyl

Eirik Nilsen i aksjonsgruppen Refugees Welcome to the Arctic, i samtale med to av asylsøkerne som har oppholdt seg i Kirkenes kirke den siste uken.

Foto: André Bendixen/NRK

Drar tilbake frivillig

– Siden Russland har stengt grensen, og uttalelsene fra utenriksminister Lavrov, vil vi dra tilbake til leiren der de andre asylsøkerne er, fortalte syriske Housam (27) til Aftenposten onsdag ettermiddag.

Housam og et syrisk ektepar har holdt seg i kirken siden de rømte fra Ankomstsenter Finnmark torsdag forrige uke.

– Vi vil ta en prat med vår advokat før vi forlater kirken, men nå ser det ut til at vi kan gå tilbake i det vanlige asylsystemet. Myndighetene er nødt til å realitetsbehandle søknadene våre, sier han til avisa for to dager siden.

Les også: Politiet utelukker ikke aksjon mot kirkeasylanter i Kirkenes