Asylankomster på Storskog bekymrer statsministeren

Å returnere afghanere til Kabul er et viktig tiltak for å redusere asylankomstene fra Russland, mener statsminister Erna Solberg (H).

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg i Stortinget under dagens spørretime. Der ble flyktningesituasjonen over Storskog diskutert.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum fastslo i Stortingets spørretime at situasjonen på grenseovergangen ved Storskog virker uforutsigbar og spurte hva regjeringen gjør for å håndtere den.

Statsministeren medgikk at det store antallet asylsøkere som kommer over Storskog bekymrer.

– Mange av dem som kommer, har oppholdt seg lengre tid i Russland og har egentlig hatt en form for oppholdstillatelse der, påpekte hun.

Årsaken til at mange reiser, kan være at de økonomiske forholdene i Russland har gjort livet vanskeligere for migrantarbeidere, trodde Solberg.

Mange av dem er afghanere og statsministeren mener man må få slutt på ryktene om at det er mulig å komme til Norge.

Venstre-leder Trine Skei Grande påpekte at en del land bruker flyktningsituasjonen geopolitisk og til å styrke sin egen agenda internasjonalt.

Solberg sa seg enig i at dette kan være tilfelle og nevnte Tyrkia som eksempel, men presiserte at hun ikke er beredt til å si noe om hvorfor det kommer så mange fra Russland.

Solberg påpekte at Norge først og fremst jobber gjennom diplomatiske spor overfor Russland og viste til at utenriksminister Børge Brende (H) har tatt dette opp med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

Det er også kontakt mellom de to landene gjennom den norsk-russiske grensekommisjonen.