Hopp til innhold

Arrangerte internasjonal akedag i Alta

Sisa kultursenter i Alta inviterte barn med forskjellige landsbakgrunn til akedag ved Komsa skole.

På vei opp akebakken utenfor Komsa skole i Alta

VINTER OG SNE: For noen er aking og snø et nytt fenomen, mens flere av familiene fra Syria hadde gode minner om snø i hjemlandet.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Det er kaldt og nysnø i lufta. Du hører barnelatter på lang avstand, og når du kommer rundt svingen så er det flere titalls mennesker som renner i bakken. Alle med forskjellige bakgrunner.

– I dag har vi en aktivitetsdag med grilling og aking og samling av folk, forteller aktivitetsansvarlig Elisabeth Lyng ved Sisa.

– Vi arrangerer det for at folk skal kunne samles, og så er det gøy å kunne samle folk fra forskjellige kulturer. Stemninga er veldig god. Det er mye hyling og gøy når folk får prøvd seg på bakkene,

Aking

OPP IGJEN: Utstyrt med parkdress og akebrett kan det være så kalt det bare vil.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Syrisk snø

For noen er kanskje snø og aking helt ukjent, mens for andre – som Riyard Taem fra Syria – så er ikke dette fullstendig fremmed.

Riyard er i midten av 20-årene og har bodd i Alta i ett år. Han begynner å bli vant til det kalde Alta-klimaet, likevel har han på seg dongeribukse og står uten lue. Men han trives og liker tanken på snø.

– Det er så hyggelig i dag, og så mange familier i Alta, sier han.

– Liker du snø?

– Ja, i hjemlandet mitt venter og venter vi på snøen. Og av og til kommer det snø i en eller to uker.

Båling utenfor Komsa skole

BÅLVARME: Riyard Taem fra Syria har ikke adoptert vinterklær-vanene fra Finnmark, men han begynner å venne seg til kulda i Alta.

Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Fra krig til aking

Sandra og Mia fra Alta er begge ni år. De er røde i kinnene og våte i håret, og forteller ivrig om hvorfor det er gøy å være i bakken med noen med forskjellig landsbakgrunn.

– Det er artig å renne og det er kjempekoselig her. Det er artig å se at folk som har vært et sted der det ikke er så trygt for dem å være, og så kommer de hit og er kjempeglade og får ake.

To ivrige akere utenfor Komsa skole i Alta
Foto: Vilde Øines Pedersen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark