NRK Meny
Normal

Årets Varangerfestival: – Det har vært helt fantastisk

Festivalsjef Robert Lundgren er svært fornøyd med årets Varangerfestival, og sier de har fått mange gode tilbakemeldinger fra publikum.

Varangerfestivalen

Varangerfestivalen er kjent for å ha et bredt spekter av artister. Her fra åpningen på onsdag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Det har vært helt fantastisk. Fire dager fullstappet med nye konserter og nye artister. Folk har vært kjempe fornøyde, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Denne uken ble Nord-Norges største jazzfestival arrangert. Festivalen holdes i Vadsø, og er en av Norges eldste festivaler med sine 35 år.

– Vi har fått veldig mye skryt på programmet i år. Det har vært eksepsjonelt gode tilbakemeldinger på det, sier Lundgren.

Robert Lundgren

Det er andre året Robert Lundgren er festivalsjef for Varangerfestivalen. – Jeg håper publikum var like fornøyd som oss, sier han.

Foto: Roger Manndal

Gir det ekstra krydderet

Festivalsjefen sier at festivalen byr på artister som ikke er mulig å se andre steder i Nord-Norge.

– Det er artister man ikke har hørt om før som gir det ekstra krydderet. Blant annet så spilte Tiny Fingers fra Israel for første gang i Norge, sier han.

I tillegg var kjente navn som Mari Boine, OnkelP og De Fjerne Slektningene og The Late Great å høre under årets festival.

– Mari Boine er jo Mari Boine. Man kommer ikke unna magien og tilstedeværelsen hun har på scenen. Hun er kanskje Finnmarks desidert største stjerne, og det viste hun med ettertrykk på konserten på torsdag, sier Lundgren.

Mari Boine på Varangerfestivalen

Mari Boine holdt konsert i Vadsøhallen på torsdag.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Vant årets Arctic Talent-stipend

De siste fire årene har festivalen åpnet med bestillingsverk av nordnorske utøvere, under fanen Northern Soul. Og i år var det musikeren Petter Carlsen og filmskaper Aleksander Olai Korsnes som hadde gleden av å åpne festivalen.

– Tilbakemeldingene på Northern Soul og Petter Carlsen har vært helt fantastisk. Det er flere som sier at det er den beste Northern Soul som har blitt laget, sier han.

Og under åpningen på onsdag stakk Carlsen av med stipendet Arctic Talent på 400.000 kroner.

– At Petter skulle få Arctic Talent-stipendet var det ingen som visste om. Vi ville at det skulle bli en overraskelse, så det var mange våte øyer i salen, sier han.

Arctic Talent Petter Carlsen

Festivalsjef Robert Lundgren gratulerer filmkunstner Aleksander Olai Korsnes og Petter Carlsen (t.h) etter åpningen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Satser på ungdom

Lundgren sier de har hatt litt færre besøkende i Vadsøhallen i år enn i fjor, men at vandrekonsertene har hatt flere besøkende.

– Det var litt bedre tall i 2016, men programmet i år er jeg mer fornøyd med. Det var mer nytt og spennende.

Han sier at de blant annet har satt i gang et prøveprosjekt hvor de inviterte fire ungdomsband fra fylket til å komme å spille for andre ungdom.

– Vi satte opp busstransport rundt om i fylket slik at var gratis å komme hit. Dette var en satsing som ga mersmak, sier han.

Og Lundgren sier de allerede har startet å planlegge neste års festival.

– De store artistene må vi få på plass tidlig, også må vi skrive kontrakt med neste års Norhern Soul artister, sier han.