Hopp til innhold

Årets største øvelse i nord: – Vi er her for å håndtere den verste situasjonen

Soldatene i Telemark bataljon fikk en ganske brå start på uka. Natt til mandag gikk alarmen på Rena.

Sjef for Telemark bataljon, Ole Christian Emaus.

Sjef for Telemark bataljon Ole Christian Emaus ledet an ut av flyet som ankom Alta mandag morgen.

Foto: Tarjei Mo Batalden / NRK

– I natt våknet vi til en alarm. Da er det beredskapsøvelse. Vi blir ringt opp og må komme oss på jobb så fort som mulig, for å gjøre klart til å deployere til et sted, forteller Ole Christian Emaus, sjef for Telemark bataljon.

Denne gangen var bestemmelsesstedet Finnmark. Noen timer etter at alarmen hadde gått ankom Emaus og soldatene hans Alta lufthavn i fylket som grenser til Russland.

Tre busslass med soldater er på plass for å trene med Heimevernet i øvelsen «Fellesoperativ arena» - den største militærøvelsen i nord i 2019. Øvelsen samler rundt 1400 soldater fra Hæren, Luftforsvaret og Sjøforsvaret, og foregår i Troms og Vest-Finnmark.

– Vi er her for å håndtere den verste situasjonen, dersom den skulle oppstå. Det er derfor vi trener, og det må både vi militære sjefer og soldater ha klart for oss og reflektere over, sier sjef for Finnmark Heimevernsdistrikt Stein Høye.

Soldater fra Telemark bataljon venter på bagasje på Alta lufthavn.

Litt smil og latter, mens andre kanskje ikke var like fornøyd med starten på uka. Her står soldater fra Telemark bataljon og venter på bagasje på Alta lufthavn.

Foto: NRK/Tarjei Mo Batalden

– Avhengig av forsterkninger

Forrige uke sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen at faren for bruk av militær makt er stadig økende. I en eventuell tilspissing vil trolig nordområdene stå sentralt.

Forsvarssjefen foreslo flere bataljoner i Brigade Nord. Det kan blant annet innebære rundt 1000 soldater, i motsetning til dagens plan med rundt 700-800.

Men for å forsvare Finnmark er man uansett avhengig av forsterkninger fra andre steder av landet. Det sier sjefen for Heimevernet i Finnmark.

Stein Høye er sjef for HV-17, Heimevernet i Finnmark

Stein Høye er sjef for HV-17, Heimevernet i Finnmark. – Nå får vi trent sammen med hæravdelinger. Det er litt av mitt oppdrag å legge til rette for og ta imot andre avdelinger som kommer til Finnmark, sier Høye.

Foto: NRK/Tarjei Mo Batalden

– Vi er et land som har et forsvar som er spredt utover. Det med å trene på overføring av styrke er viktig for oss, sier Høye.

Under øvelsen trenes det blant annet på samarbeidet mellom luft-, sjø og landsstyrker, i tillegg til aktører som politi- og helsevesen.

– Det er helt avgjørende at man kan samvirke. Én avdeling er ikke stor nok, understreker Emaus fra Telemark bataljon.

Styrker fra Heimevernet.

Styrker fra Heimevernet skulle eskortere Telemark bataljon fra Alta til Bardufoss. Rundt 1400 soldater er med på øvelsen «Fellesoperativ arena» i løpet av uka.

Foto: NRK/Tarjei Mo Batalden

– Positive tegn

For noen måneder siden uttalte tidligere forsvarssjef Sverre Diesen at dagens forsvar av Finnmark tilhører fortiden. Også førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, Jo Georg Gade, har sådd tvil om man har evnen til å forsvare landets nordligste fylke i en eventuell krigssituasjon.

I Forsvaret råder imidlertid optimismen, ifølge Emaus. Han har tro på et større og bedre forsvar i nord.

– Vi er positive. Vi er et lite forsvar i dag, men alle tegn er positive på at det blir bedre. Det er optimisme, sier han.

Militærøvelsen foregår frem til 21. oktober, og publikum bes om å ta hensyn til økt militær trafikk. Spesielt på E6 fra Nordkjosbotn i Troms og nordover vil øvelsen være synlig.

LES OGSÅ: Forsvarssjefen ber om 25 milliardar: – Risikoen for konfliktar er igjen tilbake

Flere nyheter fra Troms og Finnmark