NRK Meny
Normal

Are Gunvald fikk ekstra «sel-skap»

I nesten fire uker hadde Are Gunvald Nilsen besøk av en svært så omgjengelig sel i nabolaget. Det viste seg at den var der av en helt spesiell årsak.

Sel i Vagge

SEL BLE «LANDKRABBE»: Are Gunvald Nilsen har i lang tid hatt en noe spesiell og midlertidig nabo i nabolaget sitt.

Foto: ARE GUNVALD NILSEN / Privat

– Vi lurte fælt på hva det var når den kom på land. Normalt er selen sky, men ikke denne. Den brydde seg ikke om folk, men sa ifra når vi kom alt for nært, sier Are Gunvald Nilsen.

Sel i Vagge

– Så ble vi besteforeldre til lille «Selik». Tro det eller ei, skrev Solveig Nilsen når hun sendte NRK løsningen på førjuls-mysteriet i Vagge. Rett ved mor ligger det en liten selunge, som kom til verden etter en hunnhavert i nesten fire uker oppholdt seg i nabolaget.

Foto: Solveig Nilsen / Privat

I nesten fire uker har han sett denne selen kravle rundt på en gårdsplass i Vagge i Bugøyfjord, som ligger på sørsiden av Varangerfjorden i Sør-Varanger i Finnmark.

– Hvorfor denne selen har tatt turen 100 meter opp på land, og i tillegg krøpet 20 høydemeter over havet, vet jeg ingenting om, fortalte Nilsen når NRK snakket med han tidligere.

Nå er derimot førjuls-mysteriet løst i Vagge.

Var klar til å føde

Om selen var syk eller hvilket kjønn den hadde, visste ingen i nabolaget. Flere var og så på den for å se om den hadde det bra under besøket.

I helga kom svaret på hvorfor den hadde flyttet midlertidig inn i nabolaget.

– Jeg var borte og så på den, men klarte ikke å se den skikkelig i mørket. En annen kar i nabolaget hadde klart å se den en dag, og da viste det seg at den hadde fått en selunge, forteller Nilsen.

De er alle vant til å se ulike dyr og hendelser i naturen rundt dem, men dette var litt utenom det vanlige.

Gleden over den nyfødte naboen, ble derimot kortvarig.

– Det tok ikke lang tid etter den hadde fått selungen, så for de begge til sjøs.

Sel på land

– Det som slår meg først, er at dette sannsynligvis er en hunnhavert. Når de skal føde, hender det at de kryper ganske langt oppå land, sa selforsker Kjell Tormod Nilsen ved Havforskningsinstituttet tidligere når selen kom opp på land.

Foto: Are Gunvald Nilsen / Privat

Forutså fødsel

Selforsker Kjell Tormod Nilsen ved Havforskningsinstituttet så ikke de første bildene av selen når den kom på land, men kunne tidlig forutse hva som lå bak.

– Det som slår meg først, er at dette sannsynligvis er en hunnhavert. Når de skal føde, hender det at de kryper ganske langt oppå land, sa han.

– Mitt tips til fotografen er derfor å følge med i tiden fremover. Dette kan bli en én-gangs-opplevelse for livet. Det kan nemlig komme en selunge til verden.

Forskeren kunne videre fortelle at mor og barn mest sannsynlig ville dra tilbake til sjøs igjen etter en tid sammen på land. I bygda Vagge håper de nå at selen trivdes såpas at den vil komme tilbake igjen.

– Noen sier at dette kan skje igjen etter noen år, når de skal føde på nytt senere. Vi vet ikke om vi ser den igjen, men håper jo det. Det var en artig opplevelse, sier Nilsen.

– Det er bra man har noe å se og følge med på her i mørketida.