NRK Meny
Normal

Arbeiderpartiet uenig med seg selv om gruvedrift

Arbeiderpartiet i Finnmark og Arbeiderpartiets sametingsgruppe er helt uenige i gruvesaken. Finnmark Arbeiderparti jubler, mens Sametingets Arbeiderparti er frustrerte.

Larsen og Wikstrøm

De er begge arbeiderpartipolitikere, men kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm og Sametingspresident Vibeke Larsen er helt uenige om gruvedrift i Repparfjord.

Foto: NRK

Nå er drømmen til ordfører og arbeiderpartimann Terje Wickstrøm nærmere enn noensinne. For gruvedrift gir arbeidsplasser og penger i kommunekassa.

Forleden ble det klart at gruveselskapet Nussir har fått tillatelse til sjødeponi i Kvalsund. Protester fra Sametinget og flere miljøorganisasjoner var tydelige, likevel ga regjeringen grønt lys for gruvedrift og dumping av gruveslam i Repparfjorden.

– Vi er svært fornøyd med beslutninga, sier ordfører i Kvalsund, Terje Wickstrøm.

Repparfjord

Nussir har fått myndighetenes tillatelse til å deponere gruveavfall i Repparfjorden. Det skaper splid mellom Arbeiderpartiet på Sametinget og Finnmark Arbeiderparti.

Foto: Bente Bjerke / NRK

Viktige arbeidsplasser

Også Arbeiderparti-kollega og stortingsrepresentant Helga Pedersen er svært fornøyd.

– Jeg er veldig glad for den beslutninga regjeringa har tatt, og det kom ikke en dag for tidlig. Dette er viktige arbeidsplasser for Kvalsund og det var viktig at denne saken fikk en avklaring uansett hva man måtte mene om gruvedrift i utgangspunktet, sier Helga Pedersen.

Helga Pedersen

Helga Pedersen (Ap) vil ha gruvedrift, men trakk seg som sametingspresidentkandidat.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Pedersen ble i høst valgt som Arbeiderpartiets presidentkandidat til Sametinget, til tross for at hun ønsker mer gruvedrift i Finnmark. Men nå som hun har trukket seg, står same-Ap fast ved sitt vedtak om at de ikke ønsker gruvedrift. Sametingspresident Vibeke Larsen ser nå mørkt på saken.

– Utslippstillatelsen er godt stykke på vei til å få realisert gruvedrifta, mener hun.

Frykter ny samerettskamp

Ordfører Wickstrøm i Kvalsund syns det er vanskelig at det er så stor uenighet om gruvedrift i Arbeiderpartiet.

– Ja, det er klart det er ingen hyggelig situasjon for Arbeiderpartiet eller Kvalsund kommune. Nussir representerer en styrking av et sjøsamisk samfunn slik vi ser det. Mange nok føler at Sametingets negative holdning representerer reindriftsnæringa, sier Wikstrøm.

Han legger til at han syns Sametingets holdning er altfor snever.

Ordføreren frykter nå at striden rundt gruvedrivedriften i hans kommune nå kan bli en ny samerettskamp.

– Jeg opplever at sametinget tar dette som en symbolsak, nesten som utbyggingen av Altavassdraget. Jeg håper ikke det skjer, sier han.

Vik kjempe mot gruvedrift

Sametingspresident Vibeke Larsen sier de kommer ikke til å gi seg. Gruveselskapet Nussir må fortsatt søke tillatelser både i mineralloven og finnmarksloven.

– Vi får se hva vi kan gjøre videre. Nå skal konsesjonsvilkårene bestemmes, og der kan vi få satt noen standarder som skal ivareta samiske rettigheter og urfolks standarder, sier hun.

Siste nytt fra Sametingsrådet er at det skal jobbes videre for å stanse gruveprosjektet i Kvalsund. Det er klart etter et møte tirsdag.