NRK Meny
Normal

Åpnet døren og rømte til fjells – kom hjem etter to døgn

De var så sultne at de holdt på å spise av meg fingrene, sier matfar Kristian Eliassen. Sent mandag kom hans kjære Mira og Mikki hjem etter 40 timer på loffen i Finnmarks-fjellet.

Hunder rømte til fjells

GLAD EIER: Kristian Eliassen fikk mandag kveld hjem Mira og Mikki, som søndag åpnet hyttedøren og la på sprang opp i Finnmarks-fjellet på egenhånd.

Foto: Privat

– Jeg tenkte selvsagt det verste. Det er mye ørn, jerv og gaupe i området, og frykten var at de var tatt av rovdyr, sier Kristian Eliassen til NRK.

Søndag morgen forsvant Eliassens to engelsksettere, Mira og Mikki fra familiehytta, åtte kilometer øst for Nyelv i Nesseby kommune.

Hundene klarte selv å åpne døra, og la deretter av sted opp i fjellet. Familien slo alarm, og varslet både politiet og gjennom sosiale medier.

Lette på dag to

Etter nær to døgn alene i fjellet, med temperaturer ned mot noen få plussgrader, dukket hundene opp mandag kveld.

Eliassen, som nærmest hadde gitt opp å se sine to hunder på ti og seks år igjen i live, var da på leting sammen med sin nevø Ole Morten Eliassen i området rundt hytta.

– Vi hadde gått rundt i rundt fem timer. Jeg hadde med meg hagla som jeg skjøt opp i lufta med. Hundene er gode jakthunder og de har vært med meg mye på tiur- og rypejakt, og de kjenner til hagleskuddet. Håpet var at de skulle høre hagla mi og komme mot oss.

– Da vi kom tilbake til hytta lå hundene og ventet på oss. Den følelsen...

– Og hundene var i god form etter så mange timer på egenhånd?

– De var i god stand. Men de var fryktelig sultne og holdt på å spise av meg fingrene, sier Eliassen.

Nå blir det ekstra vakthold

Han beskriver det som et mysterium hvorfor hundene valgte å stikke av helt på egenhånd. Mira og Mikki er smarte hunder og klarer å åpne dører selv.

– De kan fint komme seg ut selv. Men de har aldri rømt tidligere. Det er det som er så rart. Men fra nå av kommer jeg til å ha dem i bånd hele tiden – også når de er inne, sier Eliassen, som beskriver hundene som noen av sine beste venner.

– De er gode turkamerater og liker å være ute i skogen på jakt. Det er mye godt selskap i dem. I tillegg er de gode jakthunder.