NRK Meny
Normal

Åpner for fri snøskuterkjøring på vann

Uten høring har Klima- og miljødepartementet tillatt fri snøskuterkjøring på islagte vann i Nord-Troms og Finnmark. Naturvernforbundet reagerer kraftig på de nye reglene.

Snøskuter

Fra kommende vinter er det mulig å kjøre snøskuter på alle islagte vann i Nord-Troms og Finnmark, såfremt kommunene tillater det.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Rundt ett og samme vann kan det være et utall med åpne råker som ligger under tynn snø og is. Voksne finnmarkinger bør absolutt bekymre seg for sine yngre tenåringer som ikke har erfaring eller kjennskap til vannene de nå kommer til å kjøre rundt, sier Bjørn Hansen i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet reagerer etter at Klima- og miljødepartementet har sagt ja til å la snøskuterførere i Nord-Troms og Finnmark raste mer enn tre hundre meter fra skuterløypa, såfremt dette skjer der skuterløypa går over islagte vann.

Stortinget har åpnet for at Klima- og miljødepartementet kan tillate slik kjøring gjennom en forskriftsendring, og det er denne muligheten departementet nå har benyttet seg av.

Ifølge de nye forskriftene må den enkelte kommune godkjenne slik kjøring.

Bjørn Hansen

Bjørn Hansen, Naturvernforbundet.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Uten høring

Miljøorganisasjonen tror dette vil føre til at snøskuterkjøringen på islagte vann vil skyte fart og at sikkerheten vil være i fare.

Forskriftsendringen er gjort uten å ha vært på høring. Hansen fra Naturvernforbundet i Finnmark mener en slik endring burde vært ute på høring først.

Naturvernforbundet varsler nå en klage i saken.

Med den nye loven tillates det for øvrig åpne snøskuterløyper i hele landet, og ikke bare i Nord-Troms og Finnmark – slik det har vært til nå. Dette blir nå opp til den enkelte kommune å avgjøre.

– Opp til Stortinget

Slik svarer statssekretær Lars Andreas Lunde på kritikken.

– Stortinget kan vedta akkurat de lovendringene de ønsker. Departementet må sende forslag ut på høring før man fremmer saker til Stortinget, men Stortinget står helt fritt til å måtte vedta de endringene i loven som Stortinget selv måtte ønske, sier Lunde.