NRK Meny
Normal

Ap: – Sivs skatteletter tar milliarder fra kommunene

Kommunene taper et par milliarder hvis regjeringa fjerner eiendomsskatten, sier stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap). Hun anklager Frp for å løpe fra sine løfter.

Siv Jensen

65 MILLIONER I MINUS? De mest pessimistiske anslagene fra rådmannen tilsier at Siv Jensens nye opplegg for eiendomsskatten vil koste Hammerfest 65 millioner kroner i året.

Foto: Allan Klo og Terje Pedersen

– Siv Jensen viser sitt sanne ansikt når hun tidligere i uka sa at kommunene ikke trenger eiendomsskatten. Det virker som om regjeringen ikke har skjønt at en god skole og eldreomsorg henger sammen med en god kommuneøkonomi, sier Helga Pedersen.

Helga Pedersen

Helga Pedersen og Ap vil foreslå at kommunene skal få kompensasjon når de mister skatteinntekter.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Det var Dagens Næringsliv som onsdag kunne bringe nyheten om at eiendomsskatten skulle legges om. Fortsatt skal næringslivet skatte av bygninger, men ikke av utstyret som er innenfor de fire veggene.

– Dette kan bety store inntektstap for noen kommuner, mens flere bedrifter blir mer lønnsomme og får forutsigbare rammevilkår, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til DN.

– Det betyr i så fall et inntektstap for kommunene på et par milliarder kroner. Det er vi selvsagt imot, sier Helga Pedersen.

Hammerfest hardt rammet

Ifølge Flåtten er skatteletten viktig nå som oljenæringa er nede i en bølgedal. Men for gass-kommunen Hammerfest er det dårlige nyheter.

Rådmann Leif Vidar Olsen sa til kommunestyret denne uka at tapet kunne bli på 65 millioner kroner i året, skriver iFinnmark.

Ordfører Alf E. Jakobsen er mer optimistisk, men også han regner med et tap på 15 til 20 millioner.

– Da Fremskrittspartiet satt i opposisjon mente de at skattesvikten skulle kompenseres – som et prinsipp. Nå mener regjeringa at skattesvikten ikke skal kompenseres – som et prinsipp, sier Helga Pedersen.

Når revidert nasjonalbudsjett behandles fredag, lover Pedersen at Ap vil gå inn for å kompensere hele årets skattesvikt i kommunene.

Vil ha slutt på skatte-bingo

Pedersen erkjenner likevel at eiendomsskatten ikke er rettferdig i dag, og støtter en gjennomgang av reglene.

– Verdifastsettelsen praktiseres veldig ulikt rundt omkring, og det finnes ganske mange eksempler på tilfeldige og ganske voldsomme utslag, sier Pedersen.

Det offentlige Scheel-utvalget foreslo i desember en gjennomgang av en rekke skatteregler, også eiendomsskatten.

– Næringslivet har vært opptatt av en slik opprydding lenge. Men tanken på å innføre ordninger som gjør at Hammerfest mister inntekter i den størrelsesorden det her er snakk om, bør legges død umiddelbart, sier Helga Pedersen.