Ap-politiker vurderer å hoppe av flyet til London for å spare penger

Lokalpolitiker Ole Steinar Østlyngen fant billigere billetter fra Nord-Norge til London enn til Oslo – selv om han reiser til og fra Oslo med samme fly.

SAS- og Widerøe-fly

Samme flyet som skal til Oslo med Alta-passasjerer, skal også ta med folk som skal til London til mellomlanding i Oslo.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Jeg sjekket for moro skyld hva det kostet til London. Da sparte jeg 1300 kroner, forklarer Ap-politiker i Alta, Ole Steinar Østlyngen.

Han sjekket altså hva det ville kostet ham å fly til et møte i Oslo, og hva det ville kostet ham å fly til London. Finnmarkingen ville få billigere billetter hvis han ble med SAS hele veien til Storbritannia.

Ole Steinar Østlyngen

Ole Steinar Østlyngen sier han blir irritert over prisene fra Alta til Oslo.

Foto: Rebekka Ellingsen/NRK

Noen dager etter han gjorde søket, gjorde han et nytt søk og fikk omtrent samme resultat.

– Jeg skjønner det ikke, men blir irritert over at vi flås i Nord-Norge. De tar for mye fra oss, når de kan selge så billige billetter, sier han.

Østlyngen, som drev selv flyselskap i Nord-Norge fram til 2003, har liten tro på at SAS kommer med en god forklaring.

– Det er stor konkurranse i utlandet, samtidig som det er liten konkurranse innlands. Så de subsidierer utlandet med oss i nord. Og så har det kanskje vært noe galt med datasystemet – de har sikkert ikke tenkt at vi skulle oppdage dette, spekulerer han.

– Et eget produkt

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier at billetten er to forskjellige produkter.

– Ja, det høres kanskje merkelig ut, men billett Alta-London selges som en helt egen flyreise. Om bord i et fly sitter det mange mennesker med ulike typer billetter. Det er ulike vilkår for billettene som avgjør hvor mye eller hvor lite du har betalt for billetten din.

– Men her var det ikke forskjell på lavpris, service, eller tidspunkt. Hvorfor er det da billigere å fly helt til London – med samme fly?

Infosjef Knut Morten Johansen i SAS

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Jeg tror man ville funnet Alta-Oslo-billetter som er dyrere og billigere. Det er et stort spekter av billetter. Bare for å gjenta, Alta-London selges som en helt egen pris – uavhengig av at man lander i Oslo, sier han.

– For oss som ikke skjønner helt hvordan slike billetter er prissatt, så virker det som om SAS har mye å gå på – at dere kunne hatt betydelig billigere billetter til Oslo da?

– Og det har vi også. Vedkommende har valgt et eksempel hvor det kanskje er tettere opp mot avgang og hvor de billigste billettene allerede er solgt. Det vil være folk på flyet som har kjøpt billigere flybilletter.

Ole Steinar Østlyngens Facebook-kommentar
Foto: Facebook

Vurderer å «hoppe av»

Johansen sier at hvis Østlyngen hopper av i Oslo blir han registrert som «ikke møtt», og han vil få problemer med sin returbillett.

Men det setter ikke en stopper for Østlyngen. Han vurderer nå å kjøpe to enkeltbilletter heller.

– Kommer du fra nå av til å sjekke utenlandsreiser, for å se etter billige billetter til Oslo?

– Ja, selvfølgelig. Det er ikke noe å lure på en gang, sier han.