NRK Meny
Normal

Ap om skuterløype: – Noen sier vi er feige, men vi tar folk på alvor

Den omstridte skuterløypa i Vadsø skal opp i planutvalget denne uka. Men først i desember vil Vadsø Arbeiderparti flagge en mening om saken, og det er ikke sikkert gruppa vil stå samlet.

Wenche Pedersen om skuterløype

AVGJØR: Wenche Pedersen og hennes Ap-gruppe avgjør om vadsøværingene får en ny skuterløype gjennom friluftsområdet nord for byen.

Foto: Fredrik Norum / Knut-Sverre Horn / NRK

Rådmannen i Vadsø går imot skuterløypa mellom Andersby og Betongstasjonen i sin innstilling til møtet kommende fredag. Etter at de andre partiene har gått ut med sitt syn, er det klart at Arbeiderpartiets standpunkt til slutt blir avgjørende.

Men avgjørelsen kommer først i desember. Ann Rita Hammer representerer Ap i planutvalget og har ikke bestemt seg.

Medlemmene avgjør

– Jeg kommer til å ta hensyn til medlemsmøtet i Arbeiderpartiet kommer fram til, sier Hammer. Medlemsmøtet er den 12. desember, tre dager før kommunestyret møtes.

Fredag blir Hammer tvunget til å si ja eller nei, men det standpunktet er foreløpig.

– Om jeg stemmer for rådmannens forslag, kan det godt hende jeg stemmer motsatt i kommunestyret, sier Hammer.

– Men tilbakemeldingen fra sektormyndigheten er veldig tydelig, legger Hammer, med henvisning til at både fylkeskommunen og Fylkesmannen har gått klart imot etableringen.

Protester – og entusiasme

Jens Betsi

Rådmann Jens Betsi anbefaler at politikerne dropper skuterløypa av hensyn til friluftslivet i området.

Foto: Arnstein Jensen/NRK

Saken har engasjert voldsomt i Vadsø. Den nye traseen skal knytte sammen løypenettet på begge sider av sentrum. Det vil gi enkel tilgang for hyttefolk og skuterbrukere, men ramme dem som foretrekker fred og ro i et område med godt preparerte skiløyper.

Høringsuttalelsene har spriket kraftig, med et flertall imot. Splittelsen går tvers gjennom Arbeiderpartiet.

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at det er ulike meninger i partiet, sier gruppeleder Wenche Pedersen. Aps årsmøte ba om å få en slik løype utredet for to år siden, men de sa også at det var viktig å balansere ulike hensyn.

– Når vi har bedt om en utredning og brukt så mye krefter på saken, må vi i alle fall vurdere alle innspillene skikkelig. Noen mener vi er feige som ikke tar et standpunkt nå. Vi mener at vi tar folk på alvor, sier Pedersen.

– Vi fikk resultatet av høring i forrige uke, og når vi har satt dette i gang, må vi ha en skikkelig behandling av innspill.

Trenger bare én «overløper»

Skuterløypa var en valgkampsak for Høyre og en del av avtalen mellom H, Vadsølista og KrF om politikken i denne fireårsperioden. Etter at flere opplysninger har kommet på bordet, har KrF og varaordfører Otto Strand sagt nei til sammenknyttingen.

Dermed er flertallet for løypa ikke lenger garantert. Det holder imidlertid med én Ap-stemme for å godkjenne den nye traseen. Partigruppa har tradisjon for å stille seg samlet bak en avgjørelse, men Wenche Pedersen sier til NRK at det ikke er noen automatikk i at det skjer i denne saken.