Hopp til innhold

Ap etter forsvarsavtale: HV og Hæren i nord er styrket

Porsanger er vinneren etter at partiene på Stortinget ble enige om framtida til Forsvaret. – Vi krevde mer til nord, og fikk fire av fem krav innfridd, sier Kåre Simensen (Ap).

Militærøvelse Porsanger

RUSTES OPP: HV i Porsanger er styrket, og regjeringa har fått ordre om å vurdere en motorisert stridsgruppe til GP. Bildet er fra en øvelse i Porsanger.

Foto: Allan Klo / NRK

Stortingsrepresentanten fra Finnmark mener regjeringas forslag til langtidsplan (hele dokumentet her) var altfor dårlig for Nord-Norge. På vegne av Arbeiderpartiet tar han nå æren for at mye er rettet opp.

– Det betyr en klar styrking i forhold til det regjeringen la frem. Spesielt for Heimevernet, en også for Hæren på litt sikt, sier Simensen.

Kåre Simensen (Ap)

Kåre Simensen

Foto: Finnmark fylkeskommune/Åserud

Ifølge langtidsplanen skulle Porsanger beholde Alliert treningssenter, mens Heimevernets befalsutdanning skulle legges ned – til lokale protester.

– Gjennom forhandlingene har Ap klart å få på plass en styrking av både hærens og HVs plass i Finnmark, lokalisert til Porsanger. Det synes jeg er veldig bra.

– For det første tilføres det 17 millioner friske kroner til HV i Troms og Finnmark. Det gir flere øvingsdøgn for HVs innsatsstyrke i Finnmark. Det skal også legges en HV-rekruttskole til Finnmark, med tanke på å rekruttere flere heimevernssoldater enn det vi har i dag.

Håper på mer i Porsanger

Simensen tror det er grunnlag for å styrke Porsanger enda mer.

– Da forsvarssjefen la fram sitt råd, ønsket han en motorisert stridsgruppe lagt til Garnisonen i Porsanger. Det har regjeringen tatt ut, men vi i Ap har lagt klare føringer på at det skal være en del av landmaktstudien, som skal settes i gang umiddelbart etter at langtidsplanen er iverksatt. Det kan altså komme mer enn det som er lagt fram i dag.

Ifølge Simensen skal Stortinget få dette på bordet sommeren 2017.

For øvrig skjer det ingen endringer på grensa mot Russland:

– Det som er i Garnisonen i Sør-Varanger ligger fast.

Avhengig av Troms

Simensen mener forsvaret av Finnmark og Troms må ses i sammenheng. Han er glad for at Kystjegerkommandoen i Troms er en del av avtalen, og at helikoptrene fortsatt blir fordelt som i dag mellom Rygge og Bardufoss.

– Vi har hatt et klart budskap: Mer i nord. Vi har fått fire av fem punkter på plass. Andøya Flystasjon klarte vi dessverre ikke å få presset inn.

Simensen tror likevel ikke nedleggelsen av Orion-basen vil gå ut over overvåkningen av havområdene utenfor Finnmark.

– Jeg tror Forsvaret er så profesjonelle at de ivaretar overvåkninga også i framtida, enten med Orion eller de nye P8-flyene.