Ansatte ved Sydvaranger Gruve får trolig julelønna

Det jobbes nå på spreng for at de ansatte ved Sydvaranger Gruve skal få julelønna, og det spekuleres i om det kommer nye eiere.

Møte på samfunnshuset

På samfunnshuset i Kirkenes er det åpne dører for alle som ønsker å samles. Klokken 12 i formiddag ble det holdt et skiftemøte hvor viktig informasjon ble gitt om fremtiden til de ansatte. Salen i samfunnshuset var fylt til randen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Sydvaranger gruve AS ble meldt konkurs i går og de 380 ansatte mistet jobben over natten.

Henning Bråten klubbleder Nordens klippe

Henning Bråten som er klubbleder i fagforeningen Nordens Klippe, sier det ser lysere ut når det gjelder julelønna til de ansatte ved gruva.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

De ansatte er veldig skuffa over at DNB slår gruva konkurs akkurat nå. Mange av de ansatte har tomme kontoer. Og torsdag skulle julelønna tikket inn på konto.

Tidligere i dag har det vært møte mellom bank, bostyrer og de ansatte.

– I forhold til videre drift er det ingen avklaring. Men det ser lysere ut når det gjelder til lønna til de ansatte. Det jobbes hardt blant Sparebanken, kommunen, lønnsgarantifondet, NAV og LO for å klare å få utbetalt lønn til oss ansatte, sier klubbleder Henning Bråten i fagforeningen Nordens Klippe.

De ansatte er sikret gjennom lønnsgarantifondet, men saksbehandlingen kan ta tid. Sparebank1 Nord-Norge har tilbudt seg å legge ut som framt Sør-Varanger kommune stiller som garantist.

Selskapet hadde satt av penger til lønn, men de går nå inn i konkursboet, og der står kreditorene og pantehaverne fremst i køen.

Mads-Åge Karikoski som jobber i Sydvaranger Gruve sier det siste døgnet har vært utfordrende.

Mads-Åge Karikoski, ansatt i Sydvaranger gruve

For Mads-Åge Karikoski som jobber i Sydvaranger Gruve og samboeren har det siste døgnet har vært utfordrende.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Det er helt jævlig. Det er en stor påkjenning og det har ikke vært mange timer med søvn i natt. Samboeren min er helt nede i kjelleren. Hun ser for seg et skilt med til salgs på huset. Vi venter på hva bostyret kommer fram til. Det er mulig vi får forskudd fra Sparebanken og kommunen. Vi krysser fingrene, sier Karikoski.

Endelig avgjørelse rundt lønn kommer etter formannskapsmøte rundt klokken 17.00 i ettermiddag.