Hopp til innhold

Frykter usikker fremtid etter avtaler om jobbgaranti er forkastet

Boikott av sammenslåing gir fylkesansatte i Finnmark ingen skriftlig garanti om hvor og hva de jobber med om to år. – Gissel i en politisk kamp, mener Høyre.

Jostein Fløgstad fra fylkesmannen på befaring i Øvre-Anarjok

Jostein Fløgstad har sammen med andre tillitsvalgte sendt inn en bekymringsmelding til fylkesordfører i Finnmark og fylkesrådsleder i Troms. De er bekymret siden ingen jobbgaranti for de ansatte er på plass. Her fra en tidligere anledning.

Foto: MIKA SAIJETS / NRK

– Folk har vært bekymret hele tiden. Det er mye usikkerhet, sier tillitsvalgt Jostein Fløgstad i Finnmark fylkeskommune.

Han og flere andre tillitsvalgte har sendt et bekymringsbrev til Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk, topplederne i Finnmark og Troms.

Tidligere foreslåtte avtaler har stilt garanti om fem års jobbsikkerhet, men ingen avtale er inngått etter Finnmarks boikott av sammenslåing. Derfor står flere hundre ansatte i limbo. Er de sikret jobb eller ikke, etter 1. januar 2020?

– Vi vet ikke i det hele tatt hvilken vei dette går, sier Fløgstad.

Jo Inge Hesjevik (til høyre)

Jo Inge Hesjevik (til høyre) er Høyres gruppeleder i fylkestinget i Finnmark. Han er lei av at politisk kamp går utover de ansatte. Her er han under fylkestinget 20. og 21. juni i år, hvor venstresida valgte å boikotte sammenslåingen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Krever avtale

Nå mener Jo Inge Hesjevik (H) at nok er nok.

– Vi blir stilt til ansvar før eller siden, når man velger å gjøre hele saken om til en aksjon. Vi kan ikke holde en organisasjon som gissel i en politisk kamp, sier han.

Hesjevik mener en avtale for de ansatte må komme på plass.

– Det politiske spillet har gått for langt. Vi må sette oss ned og lage fungerende løsninger, så får vi ta politikken ved siden av, sier han.

Høyre-lederen tror mange av de ansatte gjerne vil at Finnmark skal bestå som eget fylke, men at det ikke stopper arbeidsgiveransvaret.

– Alle de ansatte må ivaretas, sier Hesjevik.

Kristen Albert Ellingsen og Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) ler i forkant av fylkestingsmøtet 20. og 21. juni, sammen med Kristen Albert Ellingsen (H) og Lise Svenning (H). Etter møtet var ikke stemningen like bra, da Finnmark fylkesting med Arbeiderpartiet i front – vedtok å boikotte regionreformen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Vi gir garanti

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark avviser at politikken er problemet.

– Jo-Inge Hesjevik får finne seg i at det er en annen strategi som vi jobber ut ifra nå, sier hun.

Nemlig å stoppe sammenslåingen.

Det var i mars at Gardermoen-avtalen om sammenslåing av Troms og Finnmark ble skrotet av sistnevnte. Den avtalen sikret de ansatte jobb i fem år etter sammenslåingen.

– Den arbeidsgarantien støtter Finnmark fullt ut, hvis det skulle bli sammenslåing med Troms og Finnmark, sier Vassvik, som heller mener det er Stortingets vedtak om sammenslåing som har skapt usikkerhet.

– Det var da den store usikkerheten ble spredt blant de ansatte, sier hun.

Men fylkestinget valgte nylig å boikotte hele sammenslåingen, og lar Troms styre fellesnemnda alene. Derfor er det fortsatt ingen signert garanti på bordet for de ansatte.

Akkurat nå ligger hele sammenslåingen i hendene på Troms fylke.

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik

Her er fylkesrådsleder Willy Ørnebakk sammen med fylkesordfører Ragnhild Vassvik tidligere i år. Nå snakker de ikke så godt sammen om fremtida til Troms og Finnmark.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Troms kan ikke gi garanti

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms kan ikke svare for dagens situasjon i Finnmark, men har gitt garantier til egne ansatte i Troms.

– Vi har håndtert situasjonen for organisasjonen og de ansattes representanter i Troms, og det er det jeg kan stå inne for, sier Ørnebakk.

– Men vi trenger all den kompetansen vi har i den nordligste delen av Norge, til å bygge det nye fylket.